Nya mötesformer

IOGT-NTO:s engagemangsfestival blir digital rikskonferens

På måndag inleds IOGT-NTO:s digitala rikskonferens. Föreläsningar varvas med diskussioner och dagliga omröstningar.

IOGT-NTO:s första engagemangsfestival ställs in på grund av pandemin, och byts nu ut mot digital rikskonferens – med dagliga föreläsningar och omröstningar.

Engagemangsfestivalen skulle ha genomförts på IOGT-NTO:s folkhögskola Tollare i Nacka veckan efter midsommar: med dagar fulla av inspiration, discon och friluftsaktiviteter. Ambitionen var att arrangera en mötesplats de år det inte är kongress‚ så att det sker ett riksarrangemang varje sommar.

– Det skulle vara en kul upplevelse, samtidigt som vi ville göra något vettigt också: Med en Rikskonferens vill man diskutera olika frågor med medlemmar, utan att fatta några beslut. Det kunde det fungera som en uppvärmning inför nästa kongress, säger Sofia Modigh, utvecklingschef IOGT-NTO.

Men så slog coronaviruset till, och alla fysiska arrangemang tvingas ställa in när det inte längre är möjligt att samla människor fysiskt. Men även om det inte blir någon festival som planerat, blir det nu en digital rikskonferens via Facebook och videokonferens-plattformen Lifesize.

Genom en digital konferens tror Sofia Modigh att aktiviteterna blir tillgängliga för en grupp som annars inte har möjlighet att åka iväg i flera dagar.

”Man kan vara med på hela föreläsningar i någon timme, eller så svarar man på undersökningar på någon minut.”

Sofia Modigh

– Kanske är man en barnfamilj, och en stolt medlem – då är det lättare att delta digitalt. Under rikskonferensen bjuder vi in till olika nivåer av engagemang. Man kan vara med på hela föreläsningar i någon timme, eller så svarar man på undersökningar på någon minut när man ändå är ute och surfar.

Under vecka 26 ordnas flera digitala föreläsningar, bland annat om kommunikation och vardagsrasism. Förbundsordförande Johnny Mostacero och generalsekreterare Kim Reenaas kommer att delta i diskussioner.

Klockan 11 varje dag hålls olika omröstningar. Frågorna kan handla om organisationskultur, demokratifrågor om gräsrotsperspektivet kontra representativ demokrati, eller vilka ämnen som ska vara viktiga för IOGT-NTO de kommande fem åren.

– Det är en möjlighet att vara med och påverka. Vi kommer också ta upp bemötande på olika sätt, exempelvis om vardagsrasism som kan förekomma i rörelsen, eller sexism, och hur kan vi hålla de frågorna levande, säger Sofia Modigh.

”Det bästa är väl en kombination: om vi har både fysiska och digitala träffar når vi ut brett.”

Sofia Modigh

Baserat på de digitala arrangemang som olika föreningar och distrikt genomfört under våren menar Sofia Modigh att det är tydligt att många medlemmar är uppkopplade och engagerade.

– Jag tror att det är en myt som upprepas att våra medlemmar inte är det. Det finns många 85-åringar som har Facebook för att hålla kontakt med nära och kära, säger hon.

Ingen anmälan krävs för att delta i den digitala rikskonferensen.

– Man kan snubbla in när det passar en själv, så att det är spontant. Det passar också för de som gillar att vara mer välorganiserade – de kan titta på schemat på nätet och planera in aktiviteter i sin kalender, säger hon.

Sofia Modigh säger att det förstås finns fördelar med fysiska träffar. När människor sitter i samma rum och lyssnar på varandra kan de uppleva större empati i en grupp och mer lösningsfokus, menar hon. Med skärmar mellan deltagarna finns en distans där man inte alltid kanske läser av andra i gruppen.

– Det bästa är väl en kombination: om vi har både fysiska och digitala träffar når vi ut brett. Vissa människor föredrar det ena eller andra. Nu tvingar coronautbrottet oss att göra så här, men det positiva är att corona har fått oss att ta steg framåt digitalt.

Mer från Accent