Folkbildning

Nytt fokus på profilområden och kvalitet i folkbildningen

Från årsskiftet gäller ett nytt system för studieförbunden när det gäller statsbidrag. För NBV innebär det ett tydligare fokus på fyra profilområden.

Studieförbunden har de senaste åren levt med en hård press och stora neddragningar. På Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV, finns dock en viss lättnad över att de ekonomiska förutsättningarna att bedriva verksamhet ser förhållandevis stabila ut de närmsta tre åren. I september fick man besked om hur andelarna av statsbidraget till studieförbunden skulle fördelas.

– De flesta studieförbund får en minskning, men vi ökar vår andel. Vi kommer kunna fortsätta bedriva folkbildningsverksamhet tillsammans med våra medlemsorganisationer, berättar Magnus Nilsson, verksamhetschef på NBV-förbundet och den som har ansvarat för arbetet med att ta fram det så kallade åtagande som lämnats in till Folkbildningsrådet.

Magnus Nilsson beskriver statsbidraget som en pengapåse från staten till Folkbildningsrådet, för att bedriva folkbildningsverksamhet. Folkbildningsrådet fördelar i sin tur pengarna till de olika studieförbunden där det från årsskiftet är studieförbundens åtagande som ligger till grund för andelsfördelningen. Det nya bidragssystemet är en övergång från ett kvantitativt till ett mer kvalitativt system med en tydlighet kring respektive studieförbunds profil och särart.

– Man ville komma ifrån den så kallade volymjakten och ville säkerställa att skattepengarna går till folkbildningsverksamhet och inte till något annat. I det nya systemet vill man lyfta fram värdet av samhällsnytta, säger Magnus Nilsson.

I det åtagande som lämnats in har respektive studieförbund fått definiera sin profil och särart. För NBV:s del innebär det att dagens tre profilområden utökas till fyra: nykterhet, demokrati och föreningsliv samt inkludering och kulturliv.

– Nykterheten är vår styrka och det som gör oss unika bland studieförbunden, men alla profilområden är lika viktiga.

Studieförbunden har varit föremål för mycket debatt och en del kritik, och Magnus Nilsson tror att det är positivt för alla att komma ifrån volymjakten. Kvaliteten ska framöver mätas med ett antal indikatorer, som ska kunna avgöra i vilken mån folkbildningsverksamheten leder till samhällsnytta och att statens mål och syften med bidrag till folkbildningen uppfylls.

Finns det risk att ni som studieförbund anpassar er till statens regler?

– Så fort man får ett underlag där man ska fylla i något finns en risk att man blir styrd. Det är vi medvetna om, menar Magnus Nilsson.

Han betonar att NBV värnar det fria och frivilliga och att hålla en armlängds avstånd till staten.

– Tryggheten är att vi har våra profilområden sedan tidigare. Våra medlemsorganisationer står för detta också, och har alltid gjort. Det vi beskriver i åtagandet är inget nytt, så det blir inte krystat.

Beskedet om en ökad andel av bidraget känns som ett gott betyg på NBV och dess folkbildningsverksamhet, tycker Magnus Nilsson.

– Folkbildningsrådet verkar se ett värde i oss som studieförbund eftersom vi har de medlemmar vi har. Vi känner att vi är viktiga. Det skapar också en förpliktelse, att vi kan leva upp till det vi säger i vårt åtagande.

Vad kommer medlemmarna i NBV:s medlemsorganisationer att märka av det här nya systemet?

– NBV kommer synas mer inom våra profilområden. Det kommer bli tydligare att studiematerial och olika satsningar är kopplade till exempelvis nykterhet och demokrati.

Det nya systemet med indikatorer är inget som innebär att föreningar och studiecirklar ska sitta med någon checklista. Det är NBV som förbund som bedöms leva upp till sitt åtagande.

– Nej, de ska inte gå och sätta sig och tänka ”Nu ska vi uppfylla indikator 8”. Det här kommer uppfyllas i och med att NBV som helhet blir bättre på våra profilområden, säger Magnus Nilsson.

De nya indikatorerna som bedömer kvaliteten kommer märkas på fler sätt.

– Under den närmaste treårsperioden vill vi ta ett rejält grepp för att utbilda fler cirkelledare. Vi kommer även prioritera att nå fler unika deltagare. Det är folkbildningens uppdrag att nå många människor.

Magnus Nilsson konstaterar att jämfört med flera andra studieförbund står NBV ganska stabilt, vilket gynnar föreningar och deltagare. Man behöver inte ta förhastade beslut utan kan planera för framtidens folkbildningsverksamhet lite mer i lugn och ro.

–  Jag hoppas att våra medlemsorganisationer kommer känna en stolthet över att vi lyfter de frågor som de själva brinner för.

Mer från Accent