Bok- och biblioteksmässan

Nya insikter på oväntade möten

Samtal mellan kända personer mitt i Bok- och biblioteksmässans vimmel – som kan ses men inte höras. Vad är vitsen?

– För att deltagarnas fokus ska kunna ligga på personen de möter, utan tanke på att behöva begränsa eller justera sina svar utifrån vilka som lyssnar, kan ingen utanför Schabraket höra vad som sägs, säger Andrea Lavesson, biträdande rektor för studieförbundet Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.

Men mässans besökare får också möjlighet att möta några av gästerna i Schabraket i egna oväntade möten (se tider nedan). De ljudisolerade väggarna ger deltagarna möjlighet till ofiltrerade och ostörda samtal, med möjlighet till nya insikter.

­– I ett samhälle med förståelse för människors olikheter stärks demokratin. Därför behövs fler oväntade möten och samtal. Och därför har vi skapat Schabraket.

– Vi vill sammanföra gäster i oväntade konstellationer, där det är osannolikt att de hade träffats i sin vardag. Med Schabraket vill vi inspirera våra gäster och alla mässbesökare att kliva utanför sin egen filterbubbla för att utmana och utvecklas.

På bokmässan (som pågår i Göteborg till och med söndag den 1 oktober) kan makthavare, tyckare, tänkare och allmänheten delta i, och lyssna på, samtal. Men aldrig tidigare har det bjudits in till samtal som alla kan se, men ingen kan lyssna på.

– När vi sällan kliver utanför vår filterbubbla, vår vardag, och våra vanliga sammanhang går vi miste om möten som kan påverka oss på djupet. När vi får möjlighet till oväntade möten växer nyfikenheten och kreativiteten, säger Andrea Lavesson.

På mässans första dag möttes Paul Hansen och Antje Jackelén samt Imaa Queen och Musse Hasselvall.

Mer från Accent