Kongress 2021

Nu har startskottet för kongressen gått

Under ett digitalt evenemang presenterades igår kväll kongresshandlingarna och planerade kringaktiviteter.

Andrine Winther och Josefine Hellroth Larsson, kvällen till ära festklädda, hälsade välkommen och höll i mötet som lockade 110 deltagare på Zoom och ett tjugotal som följde evenemanget via Facebook. Andrine Winther och Josefine Hellroth Larsson är föreslagna som ordförande för kongressen, så sannolikt kommer ombud och andra deltagare att få se mer av dem under kongressveckan.

Sture Lövgren och Maja Stojanovska är kongressombud för 21:a, respektive första, gången. 

– Tänk att man skulle få vara med om det här också, att demokratin flyttar över till den digitala världen, säger Sture Lövgren.

Sture Lövgren samlar kongressnålar. Han har flera tusen. I år, när det inte tillverkats någon sådan, tog han saken i egna händer och tillverkade sjäöv en.

– De finns att köpa av mig om någon annan också vill ha, säger han.

Maja Stojanovska ser fram emot de politiska diskussionerna, och stadgediskussionerna.

– Jag har varit utomlands några år så jag ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till rörelsen, säger hon.

Tobias Wallin och Monika Holmberg från förbundsstyrelsen presenterar tankarna bakom det drogpolitiska programmet och förslaget till ny strategi.

– I den nya strategin säger vi att vi måste bli mer aktiva som organisation. Vi måste mobilisera oss, säger Tobias Wallin.

– Det nya drogpolitiska programmet blir lite vassare, lite spetsigare och mer konkret. Vi har bland annat pekat ut alkoholindustrin som vår antagonist, säger Tobias Wallin.

– Det är inte människors lördagsfest vi vill åt, utan dem som tjänar pengar på alkohol, förklarar Monika Holmberg.

Tobias Tengström från valberedningen berättade om hur valberedningen arbetat, Lisa Sköld från IOGT Atlet uppmanade alla att hoppa på deras utmaning ”Spring till kongressen”, och Winnie Blom Jensen presenterade kringaktiviteterna.

En nyhet i år är att så kallade ”ombuds-samordnare” införts. Då distrikten numera är större och representeras av många ombud har varje distrikt nu en samordnare. Lisa Hallingström representerar 16 ombud plus ersättare från Sydost, och Jan-Ove Ragnarsson 18 ombud plus ersättare från Öst. Båda berättade att de haft möten med sina delegationer inför kongressen och sannolikt skulle ha fler.

En timme gick fort, men gav också en föraning om att det kommer att bli långa dagar framför datorn veckan efter midsommar. Kongresshandlingarna finns nu tillgängliga för alla på kongresswebben.

Mer från Accent