Jul

Jul i nykter gemenskap

Julen kan vara en tuff högtid för många. På flera håll i landet skapar IOGT-NTO mötesplatser för nykter gemenskap inför och under julen.

På 91:ans kamratstöd i Borlänge laddar man inför samvaro på julaftons kväll.

– Vi plockar fram sällskapsspel och fixar lite fika. Man kan komma till oss och bara vara från klockan 18 och framåt, säger Heidi Harju.

Kamratstödet drog igång sin verksamhet i augusti och har sina träffar ett par gånger i månaden på IOGT-NTO-rörelsens kulturhus Svanen.

– Det har gått över förväntan, säger Heidi Harju som nu hoppas att kamratstödet kan finnas till för dem som behöver en nykter gemenskap på julafton.

 I Borlänge ordnar kyrkan jullunch och tanken är att kamratstödet på så vis kan komplettera med att ha öppet på kvällen.

– Då finns det värmemöjligheter hela julafton. Dessutom är det ofta så att man sitter hemma efter Kalle Anka och undrar ”Vad gör vi nu?”. Då kan man lika gärna komma till oss, uppmanar Heidi Harju.

På 91:ans kamratstöd är barnen alltid välkomna.

– Jag har själv barn och har ett ganska lite kontaktnät, och jag vet att det är viktigt att man kan ha med sig barnen. Här på Svanen finns det stora lokaler där barnen kan få springa runt, och vi kan ta fram pyssel och fixa lite disco.

Inför våren finns planer på att dra igång ett musikcafé med 91:ans kamratstöd. Men först ett riktigt julmys på julaftons kväll.

På Bakfickan i Umeå erbjuds de mest utsatta mat, gemenskap och aktiviteter. My Wikzén, Bakfickans verksamhetsansvarig, berättar att det är riktigt tufft för många i Umeå.

– På julafton kan man komma till Bakfickan och äta julaftonsfrukost med julgröt och skinkmacka och fika. De andra dagarna blir det köttbullar, prinskorv, så det blir som ett utsträckt julbord.

Men det stora julbordet blir nu under veckan före jul.

– Tavelsjö värdshus bjuder oss på julbord i tre dagar, femtio personer varje dag. På onsdagen riktar vi oss speciellt till barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt. Då blir det även julklappar till barnen.

My Wikzén konstaterar att det här är en grupp människor som inte annars går ut och äter julbord på restaurang.

– Det känns väldigt fint att få komma iväg och äta tillsammans på värdshuset.

Bilder från förra årets julbord på Tavelsjö värdshus. Foto: Bakfickan.

Hon beskriver Bakfickans målgrupp som väldigt blandad.

– Vi har en stor grupp med flyktingar från Ukraina som brukar komma och äta. Det är även människor med dålig ekonomi, de som lever med ofrivillig ensamhet, har ett tidigare missbruk, och ganska många äldre som har det tufft ekonomiskt.

My Wikzén menar att många som vänder sig till socialt utsatta har öppet just på julafton.

– Men de andra dagarna blir lite bortglömda. På Bakfickan har öppet lite grand varje dag så att man har någonstans att gå. Vi ska även fira nyår tillsammans, och har även öppet på nyårsdagen. Det är en riktigt tuff dag för många.

Kamratstödet Själ och hjärta firar jul i Norrköping för tredje året på raken. Förra året kom ett 30-tal julfirare, från barn till äldre. Patrik ”Putte” Lindström vet att det är många som är ensamma i Norrköping.

– Vi vill erbjuda en mötesplats så att man ska slippa sitta ensam på julafton. Vi har öppet klockan 11–18 och börjar med alkoholfri glögg och kaffe. Sedan blir det julmat.

Patrik ”Putte” Lindström. Foto: Privat.

Vad står på ert julbord?

– Det blir klassiker som julskinka, Jansson och köttbullar. I år har Svenska kyrkan gått in och skänkt pengar till vårt julfirande så vi kan satsa ordentligt på julmaten.

Firandet innehåller även julbingo.

– Där man kan vinna presentkort som är skänkta av olika företag som är samarbetspartners till kamratstödet. Vi kommer även titta på Kalle Anka tillsammans och fika, säger Patrik Lindström.

Kamratstödet Själ och hjärta har i normala fall öppet måndag tilllördag och erbjuder en nykter mötesplats för allt från arbetslösa, barnfamiljer och äldre.

– Vi har velat skapa en plats som känns som en mysig och trygg hemmamiljö.

En bra plats för att fira en jul i nykter gemenskap.

Mer från Accent