Förening

Föreningar som odlar gemenskap

Nu är det skördetider i IOGT-NTO-landet.

På flera håll i IOGT-NTO-landet sysslar medlemmar med odling, i både liten och större skala. Odlandet kan vara en viktig del av hela föreningens verksamhet, eller vara en möjlighet för enskilda medlemmar att ha en egen liten odling i en pallkrage. Oavsett omfattning skapar odlandet möjlighet till gemenskap och nya erfarenheter. Såhär i skördetid har Accent frågat några medlemmar vad odlandet betyder. Dessutom delar de med sig av recept och tips.

Birgitta Selmersson. Odlingen vid Bakfickan har gett grönsaker att använda till matlagningen vid lunchserveringen. Foto: Bakfickan.

I Umeå driver IOGT-NTO Medmänniska mötesplatsen Bakfickan. Här kan stadens mest utsatta äta frukost och lunch utan kostnad. Bakfickan har ungefär 50-80 lunchgäster varje vardag.

I år har en del av maten kommit från föreningens egna odlingar. Birgitta Selmersson är Bakfickans kock:

 – I våras startade en odlingsgrupp som har odlat bland annat grönkål, fänkål och sallat. Det vi skördar används i maten vi serverar. Det har blivit soppor, grytor och sallader. Inte minst grönkål är en tacksam växt att odla. Vi har även odlat ätbara blommor som har fått pryda sallader, men det har en del gäster tyckt varit konstigt. Men det blir väldigt fint!

På odlingen vid IOGT-NTO-rörelsens kursgård Kronobergshed utanför Moheda har det också skördats.

– Vi odlar gemenskap.

Det konstaterar Ninnie Johansson, en av eldsjälarna bakom odlingen som startade 2020, under pandemin. Att träffas utomhus var ett sätt att ändå kunna ses, och såhär fyra år senare fortsätter odlandet.

T.v: Ninnie Johansson är en av eldsjälarna bakom odlingen vid Kronobergshed kursgård. T.h: Helen Bengtsdotter vid ringblommorna som tas tillvara för att tillverka egen salva. Foto: Ninnie Johansson.

– Vi har 15 pallkragar som medlemmar eller föreningar kan få disponera. Det är som en miniträdgård där det även finns bärbuskar och fruktträd. Sedan i mars i år har vi varit 10-12 medlemmar som har träffats 20 gånger. Vi ses på torsdagsförmiddagarna och dricker elvakaffe tillsammans. Förutom att ta hand om odlingarna har vi även ordnat inspirationsföreläsningar som vem som helst kan komma och lyssna på. De har varit väldigt populära.

Hur har det gått med årets skörd?

– Det har skördats mycket! Nu senast tog vi upp rödbetor som ska kokas i eftermiddag, för att sedan läggas in. De medlemmar som odlar får själva ta med sig sin skörd, men vi fryser även in bär som vi sedan kan äta tillsammans på våra gemensamma aktiviteter.

– En gemensam aktivitet är att göra ringblomssalva. Vi har gjort fina etiketter som sätts på burkarna.

I skånska Sösdala förknippas IOGT-NTO med inlagda rödbetor.

– Så har det varit ända sedan 1960-talet. De som drev verksamheten här på IOGT-NTO-gården före oss började med odlingarna, berättar föreningens ordförande Ingrid Jägerhed.

De populära rödbetsburkarna blir bland annat till priser på lotterier vid föreningens arrangemang.

– Vi står även och säljer våra rödbetor på torget. Pengarna från försäljningen går till föreningens verksamhet.

Foto: Håkan Månsson.

I år har det blivit ett 70-tal burkar med inlagda rödbetor.

– Det är viktigt att man följer receptet till punkt och pricka.

Såväl odling som skörd och inläggning av rödbetorna är en gemensam föreningsaktivitet. Odlingen bedrivs som studiecirkel, och varje måndag förmiddag träffas ett tiotal medlemmar för att ta hand om trädgården men även umgås över förmiddagsfika – och lunch om arbetet drar ut på tiden. I den ungefär 100 kvadratmeter stora köksträdgården odlas även andra grönsaker och bär som vinbär, hallon och björnbär.

Vad gör ni mer med årets skörd?

– Löken som vi odlar använder vi i vår matlagning i föreningen. Vi har även tagit hand om en stor mängd rabarber, som mestadels används till saft.

I år har tomatskörden varit ovanligt stor. Föreningens egen tomatsådd lyckades inte, så man efterlyste plantor att få till skänks.

– Det drällde in tomatplantor! Så förutom att äta färska tomater har vi gjort både röd, gul och grön tomatmarmelad. Vi har även testat ett nytt recept på inlagda gröna tomater. Det ska bli spännande att smaka!

För två år sedan byggdes det odlingslådor av medlemmar som är aktiva vid IOGT-NTO-rörelsens fritidsgård Café Skogen. Per Rosén från IOGT-NTO-föreningen Örebro kamratstöd var den som kom med idén.

– Jag bodde i lägenhet utan balkong och hade inga möjligheter att odla. Jag fick med mig andra medlemmar på att starta en odling vid Café Skogen.

Per Rosén i Örebro kamratstöd kom med idén att börja med gemensam odling vid Café Skogen. Medlemmarna har själva tillverkat odlingslådorna, där det bland annat odlas potatis. Foto: Helena Wannberg, Örebro kamratstöd.

Erbjudande om att vara med och odla gick ut till medlemmar i kamratstödet och föreningen 10 Nytta och Nöje som båda är aktiva på Café Skogen.

– Det var inte så många som nappade, men ju fler som ser att det växer och blommar desto fler blir förhoppningsvis intresserade.

Och det växer bra i lådorna med sallat, gurka, zucchini, tomat, betor, lök, potatis, grönkål och morötter. Tyvärr har även rådjuren i den närbelägna skogen hittat till godsakerna, så det får bli en sak att försöka lösa till nästa odlingssäsong.

För Per Roséns del har odlandet inneburit att stifta bekantskap med grönsaker han inte brukat köpa tidigare. Som zucchini. Odlandet sker gemensamt och medodlarna delar på skörden.

– Vi har en messengergrupp där vi gör upp om vem som ska sköta vattningen. Men vi träffas också, tar hand om odlingarna och fikar tillsammans.

Odling är något man mår bra av, tycker Per Rosén.

– Att få ha händerna i jorden gör att man känner sig glad.

Mer från Accent