Ukraina

IOGT-NTO: Vi är alla solidariska med folket i Ukraina

IOGT-NTO lanserar digital verktygslåda med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

IOGT-NTO står bakom det ukrainska folket och världens enade fredsarbete. Det står i ett uttalande som publicerades på fredagseftermiddagen.

– IOGT-NTO är en organisation som vilar på demokrati, solidaritet och nykterhet. Vi har i vår 143-åriga historia alltid stått upp för demokrati och solidaritet när det blåser i världen, och då är det självklart att vi gör det även nu. Vi är i ett läge som ingen av oss trodde skulle komma, att ett erövringskrig åter skulle ske i Europa. Då är det självklart att vi som folkrörelse står upp för fred och demokrati, i solidaritet med de som drabbas av kriget, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson.

Tillsammans med uttalandet publicerades även en digital verktygslåda för den som vill kanalisera sitt engagemang och sin solidaritet med Ukraina. Till exempel finns en lista med organisationer som är aktiva i landet och som går att skänka pengar till. Lucas Nilsson uppmanar IOGT-NTO:s medlemmar till handling.

– Känner man oro är det viktigt att man kan vända sig till någon. Det kan vara vänner, familj eller föreningskamrater, men på vår hemsida finns också en lista med telefonnummer man kan ringa. Det är viktigt att vi nu är många som vänder oron till ett engagemang, säger han.

Medlemmar uppmuntras att prata om situationen i sina föreningar för att komma underfund med vad man kan bidra med. Under flyktingkrisen 2015 var det många föreningar som gjorde stora insatser för de nyanlända, och det finns enligt IOGT-NTO anledning att fundera kring hur man ska agera ifall en liknande situation uppstår.

– Jag tror att det är viktigare än någonsin att inte sluta sig utan göra vad man kan för att stå upp för fred och demokrati, säger Lucas Nilsson.

En annan sak medlemmarna uppmanas att tänka på är att det just nu cirkulerar mycket desinformation om vad som händer i Ukraina. Man bör därför vara försiktig med vilken information man delar vidare på sociala medier och förhålla sig källkritiskt till uppgifter som kommer från området.

Mer från Accent