En grupp på fyra medlemmar, en från varje förbund, har fått i uppdrag av förbundens respektive valberedningar att agera valberedning inför extrakongresserna. Tobias Tengström är IOGT-NTO:s representant i gruppen.
– Om organisationerna skapas så ska det finnas en förberedelse. Om de inte skapas så är det ingen skada skedd. På det här sättet får vi en demokratisk förankring, snarare än att behöva krysta fram något som inte är förberett.
I nuläget är förslaget att IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund ska gå samma och bilda en ny medlemsorganisation, som än så länge kallas allmänförbundet, och en federation av föreningar, som kallas verksamhetsförbundet. Syftet med verksamhetsförbundet är att föreningarna som är medlemmar där alla ska ha minst 60 procent medlemmar under 26 år vilket är en förutsättning för att ta emot flera typer av bidrag.
Den temporära valberedningen har fått i uppdrag att ta fram förslag på ordförande, styrelse, revisorer och valberedning för verksamhetsförbundet, samt en valberedning för allmänförbundet.
Varför inga nomineringar till allmänförbundets förbundsstyrelse?
– Det finns en tanke att de fyra nuvarande förbundsstyrelserna hjälper till att bereda dessa val, där personer från de gamla styrelserna kan ingå i den nya styrelsen. För att få igång allmänförbundet så utgår man från de fyra förbundstyrelser som finns, säger Tobias Tengström.
Om extrakongresserna i november väljer att gå vidare med omorganiseringen så krävs en till omgång extrakongresser för att bekräfta beslutet. Enligt det liggande förslaget på ny organisationsform ska förbundsstyrelsen för allmänförbundet väljas på den andra uppsättningen extrakongresser. Den styrelsen ska bestå av fyra ledamöter ur IOGT-NTO:s nuvarande styrelse, samt att man väljer in två ledamöter från vardera av de övriga tre förbunden.
Styrelsen för verksamhetsförbundet ska däremot inte väljas på detta sätt.
– Det är en annan typ av uppdrag. Mycket kommer handla om att hitta strukturer för att förmedla pengar. Det viktigaste är inte att man gjort mycket verksamhet eller bedrivit politik utan snarare att man tycker att det är kul med siffror, struktur och organisering, säger Tobias Tengström.
Möjligheten att nominera öppnades i fredags och hålls öppen till 4 oktober.
– Vi vill hinna bereda de förslag som kommer in och göra ett bra arbete. Extrakongressen är ju ganska snart och vi fick uppdraget för ungefär en vecka sedan. Så det finns inte jättemycket tid att jobba med.
Tobias Tengström tror att ytterligare en utmaning kan bli att förhålla sig till regeln i den föreslagna organisationer att många församlingar ska bestå av minst 25 procent personer under 25 år, detta som ett sätt att säkra ungas inflytande i den nya organisationen.
– Jag tror att det kan bli en utmaning. Däremot så är det något vi måste jobba för och alla i vår valberedning är måna om att de tankar som finns om ungdomars inflyttande hålls levande.