Forskning

Amfetamin kan öka risk för Parkinson

DRUGNEWS. Amfetamin kan betydligt öka risken för att utveckla sjukdomen Parkinson. Det visar en amerikansk studie av personer som regelbundet hade tagit medicinerna Benzedrine och Dexedrine.

Forskarna utgick från en hälsoundersökning som gjordes i Kalifornien på 1960-1970-talen med 66 348 personer. Den följdes senare upp och då hade 1154 av deltagarna fått diagnosen Parkinson.

För de som regelbundet tagit amfetaminmedicinerna Benzedrine och Dexedrine så ökade risken 60 procent. Dessa förskrivs bland annat för behandling av adhd, traumatiska hjärnskador och narkolepsi. Förr användes även amfetamin för att gå ner i vikt.

Att inta amfetamin-baserade mediciner kan öka risken för att utveckla Parkinson senare i livet, sammanfattar forskarna. Amfetamin är känt för att påverka frisättning och upptag av dopamin i hjärnan, en viktig neurotransmittor involverad i utveckling av sjukdomen.

Men forskarna vid Kaiser Permanente Northern California i Oakland understryker att man hittills inte lyckas fastställa sambanden och att det behövs mer studier. Studien ska presenteras närmare i april på American Academy of Neurologys årliga möte i Honolulu.

Centralstimulerande ämnet amfetamin är efter cannabis även den vanligast illegala narkotikan i Sverige.

• Fotnot: Farmakologen Arvid Carlsson på Göteborgs universitet lyckades på 1950-talet spåra signalsubstansen dopamin och fick år 2000 nobelpriset för upptäckter om hjärnans funktioner och hur signaler överförs i nervsystemet.

Drugnews/SL

Mer från Accent