Bok

Enade vuxna kan skydda barn från droger

I en ny bok delar drogförebyggaren Håkan Fransson med sig av handfasta tips och råd till föräldrar. Att alla vuxna enas om nolltolerans för droger till unga är nyckeln till framgång.

Håkan Fransson har vigt sitt liv åt att se till att ungdomar inte börjar röka, dricka alkohol eller använda andra droger. Han är Öckerö kommuns drogförebyggare sedan 20 år och skapare av det som oftast kallas Öckerö-metoden, men som egentligen heter Alla överens. Metoden går ut på att påverka föräldrar och andra vuxna runt ungdomarna att hålla koll på barnen och se till att de inte får tag på alkohol eller tobak.

Nu delar han med sig av sina erfarenheter i en bok med handfasta tips och råd till föräldrar med den träffande titeln ”Hur ska jag göra så mitt barn inte börjar med droger?”.

Boken är uppdelad efter barnets olika åldrar: 0–9, 10–12, 13–15 och över 18. För de yngsta handlar råden om anknytning och gränssättning: ”kramar och ramar”. För mellanåldern är det vikten av att lyssna på barnen, till exempel genom att prioritera gemensamma måltider, som är i fokus. Han nämner också vikten av goda fritidssysselsättningar.

Även för föräldrar till 13–15 åringar är rådet att hålla dialogen vid liv. Ett råd som inte alltid är så lätt att följa om man har ett barn som aldrig berättar något. Tipset till dessa föräldrar är att en biltur eller en promenad i skogen kan göra det lättare att prata än om man sitter mittemot varandra vid köksbordet. I kapitlet finns också lite fakta om skador, och argument varför barn inte ska använda droger.

Håkan Fransson tycker också att det är viktigt att inge hopp: ”Det är roligt att bli vuxen! Livet har sååå mycket att erbjuda!”

Den sista delen, för föräldrar till barn över 18 år, är hans råd att man ska försöka ”ligga steget före” sitt barn och börja läsa på om olika droger som cannabis och läkemedel som kan användas i berusningssyfte.

En bra relation till sina barn är alltså grunden för det drogförebyggande arbetet, men när barnen kommer upp i tonåren förespråkar han även att man som förälder och andra vuxna är tydliga med att det är nolltolerans för tobak, alkohol och andra rusmedel, åtminstone tills barnen fyllt 18. För att föräldrar inte ska stå ensamma vill han också att man kommer överens med andra föräldrar. Han vill också att man enas i lokalsamhället och pratar med handlare och andra som kan förse barnen med alkohol eller tobak.

I boken tar han också upp exempel på olika situationer som kan uppkomma och hur man bäst handskas med dem. Boken avslutas med ett avsnitt med myter, invändningar och frågor.

Boken har 99 sidor och varje del kan läsas för sig. Den är utgiven på Hylleruds förlag.

Mer från Accent