På Anicura veterinärmottagning på Gärdet i Stockholm får hemlösas djur möjlighet till gratis vård under två dagar om året. På Alla hjärtans dag är det dags igen.
IOGT-NTO:s kamratstöd i Linköping har börjat använda sig av ett nytt självhjälpsprogram för att förmå före detta missbrukare att hålla sig drogfria. Programmet, som bygger på KBT, heter Smart Recovery. Tanken är att sprida det till kamratstöd i hela landet.
När diagnosinstrumentet DSM 4 uppdaterades till DSM 5 kom spel med som en beroendesjukdom. Det har dock inte automatiskt medfört att de drabbade får vård. I stället är det ofta arbetsgivare och föräldrar som får stå för kostnaderna.
Sedan lagen ändrades har sprutbyten för injicerande narkomaner öppnats på fem svenska orter och fler är på gång. Bengt Svensson, professor i socialt arbete, är positiv till sprutbytesprogram, men IOGT-NTO säger nej och vill hellre se riktig vård.
I den gamla pressbyråkiosken vid järnvägen i Vännäs träffas kamratstödet ett par dagar i veckan. Minst en gång i månaden bjuds en gästtalare in. Den här onsdagskvällen är det den lokala profilen Rolf Syversén som berättar om sitt liv.
På onsdag medverkar musikern Joel Alme i SVT:s ”Jills Veranda”, där han bland annat berättar om sin släkt, som till stor del har gått under av alkoholism. Om det och sina egna erfarenheter sjunger han i sin nya singel ”Våran sort”.
Karin Hyll Strandbergs sambo Alexander tog droger i hemlighet. En dag hittade hon honom livlös efter en överdos. I dag är de gifta, båda är medlemmar i IOGT-NTO och föreläser tillsammans om sina erfarenheter.
På ytan levde överläkaren Anna Åhman ett bra liv, men inuti var hon rädd och traumatiserad efter att ha vuxit upp med en alkoholiserad pappa. Nu har hon skrivit en bok om en flicka som delar hennes erfarenheter: ”När en trollkarl dör” (Trolltrumma förlag).
Artisten Mange Hellberg har periodvis levt som hemlös och missbrukare. I dag är han drogfri och kämpar för att ge samhällets svagaste en röst, bland annat genom sin musik. Nu är han aktuell med sitt andra album ”Hellberg och Dalbana”.
På Akademiska sjukhuset i Uppsala och på Nämndemansgården testas just nu en trådlös alkoholmätare som kopplas till en mobilapp. Tanken är att personer med alkoholberoende ska få hjälp att hålla sig nyktra.