Distanshandel

Nätvinhandel till Högsta domstolen

Tvisten mellan Systembolaget och vinleverantören Winefinder ska nu prövas av Högsta domstolen.

Den långdragna tvisten mellan Winefinder och Systembolaget startade sommaren 2013 då Citygross erbjöd sina kunder att beställa vin från Winefinder tillsammans med butikkedjans matkasse. 

Systembolaget polisanmälde, men förundersökningen lades ned och något åtal blev det inte. Det var dock inte slut med detta. Accent rapporterade i höstas om alla turer i samband med att Patent- och marknadsöverdomstolen friade Winefinder.

Domstolen slog fast att Winefinder inte är att betrakta som detaljhandel, vilket Patent- och marknadsdomstolen tidigare ansett i dom som förbjöd näthandlaren att marknadsföra och sälja alkohol till kunder i Sverige. Winefinder överklagade domen och fick i höstas rätt. 

Systembolaget anser dock att Winefinder bedriver detaljhandel i Sverige, och att såväl deras marknadsföring som verksamhet strider mot en svenska alkohollagen.

På Winefinders webbplats står: ”Att handla i Winefinders vinbutik är lika enkelt och smidigt som att handla i vilken butik som helst. Dessutom slipper du bära hem varorna. Allt du behöver göra är att välja vin och lägga in en beställning av vin och transport, betala och luta dig tillbaka. Resten sköter vi och transportbolaget.”

Det är den sista meningen som Winefinder lutar sig mot när de hävdar att verksamheten är laglig. Enligt lagen får inte distanshandelsföretaget leverera alkohol till kunder. Det måste göras av en oberoende transportör. Frågan är hur oberoende de är när tjänsten går att beställa via Winefinder direkt vid köpet.

Men nu har alltså Högsta domstolen enligt Dagens juridik beslutat att ta upp fallet efter att Systembolaget överklagat. 

Mer från Accent