Ungas drickande

Pappor undviker att prata alkohol med tonåringen

Mammor pratar dubbelt så ofta om alkohol med sin tonåring som pappor. Det visar en ny undersökning från IQ.

6 av 10 tonårsföräldrar uppger att det är mamma som tar samtalen med tonåringarna (63 procent), och 3 av 10 procent svarar att pappa gör det (30 procent). Det stämmer också överens med vem som anses vara mest lämpad, 48 procent svarar att mamma passar bäst för uppgiften.

– Jag tror att det handlar om normer, man tar olika roller beroende på normerna i samhället, och när det kommer till känslor är det mammor som pratar med barnen. Det hade man inte kunnat tro att det fortfarande skulle vara så 2021. Så kan vi inte ha det! Pappor måste också kunna prata om alkohol, säger Karin Hagman, vd på IQ, Systembolagets dotterbolag.

Foto av Karin Hagman, vd för IQ.
Foto: Fond & Fond

Spelar det någon roll vem som pratar med barnen?

– Det viktigaste är att någon pratar om alkohol. Eftersom män dricker mer, 55 procent har varit berusade inför sin tonåring, så borde de tala om det. Kanske är det därför det blir svårare? Men ämnet blir onödigt laddat när den som dricker mest inte talar om det. 

Hur ska man göra för att få ett bra samtal med sin tonåring?

– Välj rätt tillfälle. Det är viktigt att inte tränga sig på när de är upptagna med annat. Passa på när stämningen är bra mellan er och det är avspänt, till exempel under en biltur. Prata och lyssna istället för att kasta förmaningar över dem. Var tydlig med vad som är viktigt och få dem att förstå att du vill dem väl.

Hon är väl medveten om att det inte är lätt.

– Jag har själv två tonårsbarn. Från våra undersökningar vet jag ju att tonåringar vill att man ska prata med dem om sådana här saker, men det är inte riktigt de signaler man får. Ändå måste man som vuxen ta ansvar för att prata. I förlängningen är det för allas bästa.

Som hjälp för samtalen skickas boken Tonårsparlören ut till alla vårdnadhavare för ett barn som i år fyller 14 år. Det är nittonde gången som boken skickas ut. I är landar den i brevlådan hos 119 000 hushåll.

Mer från Accent