Svenskarnas drickande

Alkoholkonsumtionen minskar kraftigt: “Inflationen en faktor”

Det har blivit dyrare att köpa alkohol, oavsett om man går på krogen, Systembolaget eller åker till Tyskland. Men minskningen är också en del av en längre trend.

Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige sjönk med 2,7 procent 2023 jämfört med året innan. Det är den största minskningen från ett år till ett annat sedan 2014, bortsett från pandemiåret 2020.

Idag släpps preliminära siffror om svenskarnas alkoholkonsumtion 2023. Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, sammanställer regelbundet siffror om svenskarnas alkoholkonsumtion i de så kallade Monitormätningarna.

Björn Trolldal på CAN säger att den kraftiga minskningen i årets mätning sticker ut.

– Den är ovanligt stor men är också en del av längre trend. Vi har sett en minskning i alkoholkonsumtionen med tio procent under de senaste tio åren.

En anledning till den stora skillnaden just detta år kan ha att göra med inflation och krympande reallöner.

– Det har säkert varit en avgörande faktor. Realinkomst minskat kraftigt senaste åren. Den disponibla inkomsten och möjligheten att köpa alkohol har minskat, säger Björn Trolldal.

Om man omvandlar alkoholkonsumtionen hos alla svenskar över 15 år till ren alkohol så blir det cirka 8,6 liter under 2023. 86 procent av den alkoholen kommer från den registrerade konsumtionen dvs från Systembolag, restauranger och livsmedelsförsäljning av folköl.

Den återstående dryga litern alkohol kommer från oregistrerad konsumtion – införsel från utlandet, smuggling, hembränning och internetköp från andra än Systembolaget. Den oregistrerade delen av konsumtionen minskade med 9 procent under 2023 jämfört med året innan.

– Resandet verkar inte ha minskat men resandeinförseln kan mycket väl ha påverkats av en försämrad valutakurs 2023. Det har gjort att det blivit dyrare att köpa alkohol på utlandsresan. Ovanpå det har vi högre bensinpriser, vilket troligen påverkar framförallt införseln från Tyskland, säger Björn Trolldal.

Resandeinförseln minskade med 11 procent 2023. Men Björn Trolldal tror att den långsiktiga trenden med sjunkande alkoholkonsumtion kommer att bestå även om ekonomin blir bättre.

– Förhoppningsvis så kommer ekonomin att stabiliseras, så då kommer den inte påverka lika mycket. Men den långsiktiga trenden kommer troligen att fortsätta, men inte med lika stora förändringar varje år.

Mer från Accent