Trauma

Amerikansk studie: Masskjutningar driver upp alkoholkonsumtionen

Massksjutningar som sker i offentligheten sätter djupa spår i nårområdet och påverkar människors alkoholkonsumtion enligt en ny studie.

En ny amerikansk studie kan visa hur samhällen som drabbats av masskjutningar får en förhöjd alkoholkonsumtion i flera år efter händelsen. Studien är en av flera som pekar på hur masskjutningar påverkar människors hälsa bortom det mest akuta våldet.

– Alkohol är ett klassiskt amerikanskt sätt att handskas med en jobbig situation, säger studiens huvudförfattare Nick Buttrick, professor i psykologi vid University of Wisconsin-Madison i ett uttalande.

Studien har tittat på 326 masskjutningar som inträffat i USA mellan 2006 och 2019. Forskarna har tittat på vad som hände med försäljningen av alkohol från detaljhandeln efter skjutningen, försäljning på barer och restauranger räknades inte in.

Resultatet visar att alkoholkonsumtionen ökade med i genomsnitt 3,5 procent under de första två åren efter en masskjutning. I de områden där skjutningen skett på en offentlig plats ökade alkoholkonsumtionen med 5,5 procent och effekten kunde även finnas kvar längre än två år efter händelsen. Hade skjutningen ägt rum i ett hem ökade däremot inte alkoholkonsumtionen.

Studien konstaterar att en ökad alkoholkonsumtion riskerar att skapa ytterligare hälsoproblem och kan även att orsaka mer skjutvapenvåld.

– Eftersom alkohol är så lättillgängligt så kan beteendeförändringen ske snabbt efter en jobbig händelse. Om vi vill förstå hur vi ska hjälpa de här samhällena läka är det viktigt att förstå de här mekanismerna, säger Nick Buttrick.

Tidigare studier har sett samband mellan masskjutningar och förskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och stressrelaterade besök till akutsjukvården.

Mer från Accent