Alkoholcatering

IOGT-NTO anmäler Malmö

"Opportunistiska politiker vill underminera och urholka lagstiftningen." Det anser IOGT-NTO:s vice ordförande som därför anmäler Malmös beslut att tillåta hemleverans av alkohol.

Jag kommer att göra en anmälan om laglighetsprövning. Det innebär att en domstol får titta på om det politiska beslutet är lagligt, säger Lucas Nilsson, vice ordförande i IOGT-NTO.

Och han har förbundet bakom sig.

– Men en privatperson måste göra anmälan, säger Lucas Nilsson, som just idag flyttar till Malmö och därmed kan göra en anmälan så snart beslutet tillkännagjorts.

Han är tydlig med att det inte är tjänstemännen i staden han anser gjort fel. 

– Det här är opportunistiska politiker som vill underminera och urholka lagstiftningen, så att den sedan kan förändras. Hemleveranserna började ju i extremt liten skala i Växjö, men har nu ploppat upp runt om i landet. 

I grund och botten handlar det om monopolet, anser Lucas Nilsson.

– Systembolagets detaljhandelsmonopol sätts ur spel med hemleveranser; vinstintresset släpps in, tillgängligheten ökar och det finns inga möjligheter till tillsyn.

Även om det kanske inte handlar om några stora mängder alkohol som levereras är ökad tillgänglighet alltid förenat med ökad risk.

– Att göra alkohol mer tillgängligt gör att skadorna ökar. Hemleverans från restaurang kan man beställa vilken dag i veckan som helst. Den som beställer kanske redan dricker för mycket och har barn hemma.

Den största risken är dock politisk.

– Man ser det här som en murbräcka för att göra alkohol mer tillgängligt.

Särskilt cyniskt anser Lucas Nilsson att det är att utnyttja pandemin.

– Nu är inte tid att fråga sig hur vi kan göra alkohol mer tillgängligt, utan hur vi kan ta ansvar och lindra trycket på sjukvården och välfärdssystemen – inte öka det. 

Mer från Accent