
Naturskyddsföreningen har i en ny rapport kartlagt förekomsten av PFAS i europeiska viner. Resultatet tyder på att föroreningarna från PFAS ökat kraftigt de senaste åren och att ämnena är vanligt förekommande i några av Systembolagets populäraste vinmärken.
– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Rapporten är ett samarbete med flera andra europeiska miljöorganisationer som sammanlagt tittat på TFA-nivåerna 49 olika viner. TFA är ett PFAS-ämne som bildas när sorters PFAS bryts ner. I viner producerade innan 1988 hittar man inget TFA överhuvudtaget. Det kraftigaste ökningen av ämnet är från 2020 och framåt.
Ett av de viner som innehöll allra mest TFA var Grand sur Merlot som är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska. Det innehöll ungefär tusen gånger så mycket TFA som vanligt kranvatten.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén.
Det finns i nuläget inga gemensamma gränsvärden för TFA i EU trots att ämnet är skadligt för vattenlevande organismer och tros ha negativa effekter på fosterutveckling.
– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten, säger Karin Lexén.