Sedan pandemin bröt ut har många branscher försökt hitta nya sätt att överleva. För den hårt drabbade krogbranschen har hemleverans av alkohol tillsammans med mat utmålats som en räddare i nöden. Men någon efterfrågan på att få alkohol från restauranger hem till dörren verkar inte finnas.
Den krog som först fick tillstånd att ta med alkohol i matleveransen var Winenine, en prisbelönt restaurang i Växjö. Trots all uppmärksamhet i media, som gav extra marknadsföring åt hemleveranserna, har krogen gått i konkurs.
Eva-Britt Svensson var distriktsordförande i IOGT-NTO Kronoberg när Winenine fick tillståndet. Hon överklagade kommunens beslut.
– Överklagandet lades ner. Och nu har ju restaurangen gått i konkurs så det är inte mycket mer att göra, säger hon.
Växjö är inte den enda kommunen där invånarna saknar intresse för att få alkohol levererad till dörren av restauranger. Liknande rapporter kommer från andra delar av landet.
I Hallandsposten den 27 februari kan man läsa att en enda flaska vin har körts ut på de två månader som gått sedan politikerna i Hylte beslutat att tillåta hemkörning.
Även i Hylte har politikerna hävdat att de med åtgärden ville mildra effekterna för restaurangerna när de tvingas stänga ner tidigare på kvällarna.
Totte Ljunggren, ordförande i IOGT-NTO-föreningen i Hyltebruk, har överklagat beslutet.
– Det är ett populistiskt beslut att tillåta hemleveranser, som ingen vill ha, säger han.
Inte heller hans överklagande har lett till någon åtgärd än så länge.
– Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, säger han.
Som Accent skrivit tidigare skrivit strider hemleveranserna mot alkohollagen, som säger att den som levererar alkoholen också måste stanna och övervaka hela serveringen, det vill säga tills alkoholen är urdrucken:
”Tillståndshavaren eller av denne utsedd serveringsansvarig person ska ha tillsyn över serveringen och vara närvarande på serveringsstället under hela serveringstiden.”
Enligt Sydsvenskan öppnade Kävlinge kommun hastigt för att lokala krögare skulle kunna servera alkohol tillsammans med maten hem till kunder på lagligt vis, det vill säga med personal på plats under serveringen. Tre månader senare har ingen krögare nappat.
– Man får hitta på något väldigt bra om det ska vara lönsamt, säger Hanna Sundkvist, som driver Badhotellet Barsebäckstrand, till Sydsvenskan.
Piteå-krögaren Hasse Almqvist har tidigare sagt till Accent att han är kritisk mot hemleverans.
– Det bäddar för ett ökat missbruk bland framförallt unga personer. Kontrollen av alkohol kommer att förloras när du inte vet vem som dricker vad, eller hur mycket någon dricker. Andra konsekvenser blir att lockelsen att besöka vår restaurang fysiskt i framtiden minskar, samt att incitamenten att besöka restauranger med en högre prisklass förloras helt om man är ute efter alkoholen, sade han till Accent i december.
Eva-Britt Svensson har sin teori klar över varför politiker är så snabba att tillåta alkohol-catering, trots att det är olagligt, kommunens alkoholhandläggare avstyrker, och varken krögare eller kunder efterfrågar tjänsten.
– De vill ställa frågan på sin spets och utmana alkohollagen. Det är inte Växjös politiker ensamma om. Det finns många som vill se en liberalisering av alkoholpolitiken. Vi lever ju i en tid när monopolet är hotad från flera håll, med förslag på gårdsförsäljning och annat, säger hon.
Från allmänhetens håll upplever Eva-Britt Svensson däremot ett ökat stöd för en restriktiv alkoholpolitik.
– Nu kan det ju bero på att folk vet att jag är engagerad i frågan, eller så är det just för att politiken utmanas från fler håll. Allt oftare kommer det fram folk till mig och uttrycker att en restriktiv alkoholpolitik behövs, säger hon.