Vård

Få får rådgivning om alkohol vid vårdbesök

Antalet rådgivningssamtal ökar från låga nivåer, men andelen samtal om alkohol ökar inte.

Det har blivit vanligare att patienter för råd och stöd gällande levnadsvanor, så som exempelvis rökning, alkohol, mat och träning. Men det är fortfarande bara mellan en och sju procent av patienterna inom primärvården som får rådgivande samtal om dessa ämnen. En sammanställning från Socialstyrelsen visar också att skillnaderna är störa när man jämför regionerna.

Livsstilsfaktorer ligger till grund för flera allvarliga sjukdomar som går att förebygga med bättre vanor. Det ingår därför i sjukvårdens uppdrag att arbeta förebyggande med sina patienters hälsa. Trots det är det fortfarande få patienter som erbjuds råd om hur de kan leva mer hälsosamt.

Fler patienter behöver få möjlighet att i samtal få råd om hur de kan förändra ohälsosamma levnadsvanor utifrån sina egna förutsättningar och värderingar av hur de vill leva sina liv, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.  

Sett över de senaste tio åren så har antalet dokumenterade rådgivande samtal ökat något, men det sker från låga nivåer. Något fler personer har fått råd om mat och träning under 2023 jämfört med året innan enligt Socialstyrelsens uppföljning. Däremot så har det inte skett något ändring vad gäller alkohol och rökning.

I slutet av november kommer Socialstyrelsen att presentera uppdaterade nationella riktlinjer för hur vården ska tackla ohälsosamma levnadsvanor. Till exempel vilka grupper av patienter som bör prioriteras för stöd och vilka metoder som visat sig mest effektiva för att förbättra patienters vanor.

– Många personer kan förändra ohälsosamma levnadsvanor på egen hand, med digitala stöd från vården eller med hjälp av andra aktörer i samhället. Våra riktlinjer utgår från den senaste forskningen om hälsoriskerna med ohälsosamma levnadsvanor och hjälper vården att prioritera så att rätt patienter erbjuds rätt typ av stöd, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Hösten 2023 sänktes gränsvärdena för vad som räknas som riskbruk av alkohol. Det betyder att det är motiverat att erbjuda råd eller stöd till en person som dricker 10 standardenheter alkohol eller mer en genomsnittlig vecka eller som berusningsdricker (mer än 4 standrdenheter vid samma tillfälle) en gång i månaden eller oftare. Men än så länge är det bara i Region Kalmar som man kan se att det skett en kraftigare ökning av rådgivande samtal om alkohol efter att de nya gränsvärdena infördes.

Totalt genomfördes 2023 strax under 63 000 rådgivande samtal om riskbruk av alkohol, jämfört med över 455 000 samtal om träning och mer än 318 000 samtal om kost.

Mer från Accent