Alkoholcatering

90 000 kostar alkoholcateringen Malmö

Fyra hemleveranser, varav två till politiker, har kostat Malmö stads skattebetalare 90 000 kronor. Och trots att efterfrågan på alkoholcatering hittills varit låg driver politiker på, senast i Järfälla.

Med pandemin som ursäkt beslutade Malmö stads politiker att tillåta restauranger att leverera alkohol hem till kunder tillsammans med mat. Sedan beslutet fattades i mars har sammanlagt fyra hemleveranser av alkohol genomförts. Det rapporterar Sveriges radio P4 Malmöhus. Enligt P4 har dessutom två av leveranserna skett hem till två av de politiker som låg bakom beslutet. 

Kostnaden för Malmös skattebetalare har hittills blivit omkring 90 000 kronor för handläggning av tillstånden. Att det blivit så dyrt beror på att kommunen fått ha bemanning på helger.

Torbjörn Tegnhammar (M), en av de politiker som både varit med och fattat beslutet och beställt hem alkohol, säger till P4 att krögare berättar att de inte vågar lita på detta och att de är rädda att förlora sitt serveringstillstånd. Ett uttalande som visar att krögarna är bättre pålästa än politikerna på alkohollagen – eller kanske på att krögarna har mer att förlora. Skulle en domstol döma att leveransen är ett brott mot alkohollagen är det tillståndshavaren som döms, inte politikerna som givit tillståndet.

– Det är kontentan av dagens lagstiftning och därför är jag frågande till hur detta förslag överhuvudtaget kan komma upp på bordet. Det är ju i praktiken helt omöjligt att genomföra med dagens lagstiftning, sa Piteå-krögaren Hasse Almqvist till Accent i december förra året.

Förra veckan sällade sig även Järfälla kommun till de som beslutat att tillåta den tveksamma verksamheten med hemleverans av alkohol. Det rapporterar Mitt i Järfälla

Den politiska oppositionen är kritisk till att öka möjligheterna att dricka alkohol under pandemin. De ifrågasätter också om hemleveranserna kommer att hjälpa krögarna.

– Vi ställde frågan om någon krögare har efterfrågat det här, men vi fick inget svar. Det kommer att bli en kostnad för förvaltningen att kontrollera det här. Och det är pengar man borde lägga på viktigare saker, säger Eva-Lotta Arenander (S) till Mitt i Järfälla.

Mer från Accent