Demens

Varningen: Även låg alkoholkonsumtion ökar demensrisk

En av världens största genetiska studier visar att även låg alkoholkonsumtion kan öka risken för demens – och ingen nivå verkar vara riskfri.

En ny studie tyder på att även en låg alkoholkonsumtion kan ha allvarliga långsiktiga konsekvenser på hjärnan och risken för demens. Med en kombination av genetiska analyser och observationsdata bidrar den nya studien till den forskning som motbevisar tidigare idéer om att en låg till måttlig alkoholkonsumtion skulle ha en skyddande effekt för vissa hälsoproblem.

Det är forskare från Oxford, Yale och Cambridge som genomfört studien. Forskarna har tittat på självrapporterad obervationsdata från en halv miljon människor och analyserat genetisk data från över två miljoner individer.

– Det här är den största studie som gjort på området och kombinationen mellan observation och genetisk analys var avgörande, säger Anya Topiwala vid Oxfords universitet till CNN.

Den genetiska analysen har genomförts med en metod som kallas Mendelsk randomisering och är tänkt att minimera felkällor och omvänd kausalitet, det vill säga fall där personer slutat dricka på grund av sjukdom snarare än att de utvecklat sjukdom på grund av att de druckit för lite alkohol. Metoden kan också ge en bättre bild av alkoholkonsumtionen över en persons hela liv, enligt Anya Topiwala.

Tidigare studier har ibland visat en J-formad kurva där lätt eller måttlig konsumtion har framstått som kopplat till lägre risk för demens än fullständig avhållsamhet från alkohol. Många studier har på senare tid ifrågasatt detta samband just eftersom många människor som helt och hållet avstår från alkohol gör detta just därför att de har haft hälsorelaterade skäl att sluta dricka.

Resultatet i studien pekar mot att det inte finns någon säker nivå när det handlar om alkoholens påverkan på hjärnan. Även måttlig eller låg konsumtion kan öka risken för kognitiv nedgång och demens. Riskerna verkar öka linjärt med konsumtionen.

– Risken att utveckla demens ökar med 15 procent för den som dricker tre glas i veckan jämfört med den som dricker ett glas i veckan, under sin livstid, säger Anya Topiwala.

Forskarna betonar att de inte kan fastställa ett fullständigt orsakssamband, men att studien stärker argumenten för restriktiva riktlinjer kring rekommenderad alkoholkonsumtion.

Mer från Accent