
Pandemin påverkade både samhälle och individ på flera plan. Inte minst påverkades ekonomin och den mentala hälsan. En ny studie har undersökt sambanden mellan ekonomi, psykisk hälsa och alkoholkonsumtion under pandemin.
– Även om den totala alkoholkonsumtionen minskar vid den här typen av samhällsförändringar kan en ökad alkoholkonsumtion i vissa utsatta grupper förvärra en redan besvärlig situation, säger Björn Trolldal, forskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som varit med och tagit fram studien, i ett pressmeddelande.
Undersökningen genomfördes under pandemins första år, 2020, och syftade till att ta reda på hur pandemin påverkade alkoholkonsumtionen, psykiskt välbefinnande, arbete och ekonomi. 69 procent av respondenterna svarade att deras alkoholkonsumtion inte förändrades under pandemin.
– Bland de som förändrade sin konsumtion var det fler som minskade den, än som ökade den, säger Björn Trolldal.
Men 57 procent av de svarande i undersökningen uppgav att deras psykiska välbefinnande påverkats negativt under pandemin. Och detta verkar också ha ett samband med ökad alkoholkonsumtion.
– Generellt var det så att ju mer det psykiska välbefinnandet påverkats negativt, desto mer hade alkoholkonsumtionen ökat, säger Björn Trolldal.
Att ha lidit ekonomiskt av pandemin hade inte ett lika stort samband med ökat drickande när forskarna kontrollerade om sambandet kvarstod om man viktade resultatet för psykiskt mående. Det var alltså främst i de fall där en ekonomiskt ansträngd situation orsakat ett försämrat psykiskt mående som man kunde notera samband med ökad alkoholkonsumtion.
Men det finns också en grupp i studien som minskade sitt drickande samtidigt som de mådde sämre psykiskt under pandemin, framförallt bland yngre svarande. Forskarna skriver i studien avslutande diskussion att man inte sett liknande resultat i andra studier om pandemin och resonerar att det hela kan handla om att yngre personer i större utsträckning dricker i sociala sammanhang. Yngre respondenter i undersökningen kan ha lidit av att bli socialt isolerade under pandemin samtidigt som de haft begränsad tillgång till alkohol.