
I förra veckan skickades brevet, som är undertecknat av 53 forskare, främst från Norden, till den danska socialministern Sophie Hæstorp Andersen. I brevet vädjar forskarna till regeringen att ompröva besparingsplanerna.
Undertecknarna skriver att Center for rusmiddelforskning, CRF, spelat stor roll för forskningen om alkohol och andra droger och att det varit en väsentlig del av många samarbetsprojekt, såväl nordiska som internationella. De skriver också att forskarna vid centret varit generösa med att dela med sig av sin kunskap. Enligt brevet har de också varit framgångsrika med att hitta behandlingsmodeller och preventionsmetoder som fungerar i Danmark.
Initiativtagare till brevet är Matilda Hellman, professor i sociologi vid Uppsala universitet, men också chefredaktör för tidskriften Nordic Studies on Alcohol and Drugs, NAD.
– Jag har jobbat länge med nordiskt samarbete och sett betydelsen av det. Genom arbetet med tidskriften fick jag veta att centret var hotat och började fundera över vad vi skulle kunna göra. Till slut blev det ett brev till den danska ministern.
Var det svårt att få med sig andra att skriva under?
– Nej, det var mycket lätt. Vi är ju många från Norden som jobbat med forskarna där och alla tycker att centret är otroligt viktigt och alstrar värdefull kunskap.
Bland undertecknarna finns forskare från bland andra Uppsala universitet, Aarhus universitet, Syddanskt universitet, Islands universitet, Tammerfors universitet, Köpenhamns universitet, Helsingfors universitet, Stockholms universitet, Oslos universitet, Malmö universitet, Finska Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Karolinska institutet.
Enligt Matilda Hellman kan man se gradvisa nedskärningar även i andra nordiska länder.
– Sirus i Norge hade till exempel en särskild ställning som fristående forskningscentrum, men är nu en del av Folkhälsoinstitutet. Och alkohol- och drogforskningen vid THL i Finland har fått minskade resurser.
Samarbetet över nationsgränserna har också försvagats av andra orsaker.
– Tidigare hade vi årliga konferenser för rusmedelsforskare från Norden, Nordic Drug Researchers Assembly, NADRA. Men den konferensen hålls inte mer. Det är synd, för de var konferenser som var öppna och främjade dialog, även utanför forskarvärlden.
Hon hoppas att den danska regeringen tar sitt förnuft till fånga och låter CRF vara kvar.
– De har bedrivit fantastisk praktiknära forskning och har både klarat att vara relevanta i Danmark och samtidigt som de bidragit till den mer generella, internationella forskningen.