Ungas drickande

Nollningen – en tid som oroar

Allt fler unga känner sig oroade för att bli utfrysta om de inte dricker alkohol under nollningen.

Bland unga i åldern 16 till 23 har drygt var fjärde känt sig orolig för att bli pressad till att göra saker de inte vill under nollningen. Lika många har känt sig oroliga för att bli utfrysta om de inte deltar. Andelen svarande som oroar sig för utfrysning har ökat med 12 procentenheter sedan undersökningen genomfördes för första gången 2017. Det visar en undersökning som Verian gjort på uppdrag av IQ.

– Vi ser en tydlig oro bland blivande studenter inför nollningen, och alkoholens centrala roll verkar vara en bidragande faktor. Mitt tips till arrangörer är därför att reflektera över alkoholens roll så att man inte tappar fokus på nollningens syfte – att välkomna alla nya studenter och svetsa samman en ny grupp, även de som vill ta det lugnt med alkoholen, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ i ett pressmeddelande.

69 procent av de tillfrågade tror att det är svårare att passa in i studentlivet ifall man inte vill dricka så mycket alkohol. 80 procent upplever att det finns en förväntan på att man ska dricka alkohol under nollningen, en ökning från 60 procent år 2017. Men jämfört med 2017 är det också förra som tycker att det vore bra med ett mindre fokus på alkohol under nollningen. Varannan tillfrågad tycker att nollningen hade varit bättre om man inte fokuserade lika mycket på alkohol i årets undersökning, jämfört med 72 procent 2017. Var sjätte har någon gång valt att inte delta på en nollningsaktivitet för att man oroat sig över drickandet.

–  Dagens unga dricker på historiskt låga nivåer, så att allt för hårt hålla fast vid traditionerna att nollning och studentliv ska utgå från alkohol, riskerar att exkludera stora delar av dagens mer medvetna unga, säger Mojtaba Ghodsi.

I undersökningen finns också vittnesmål om att det ibland går snett under nollningen. Var fjärde svarande känner någon som blivit pressad att göra något mot sin vilja och 57 procent känner någon som blivit för full under nollning. Fyra av fem svarar att de varit på en nollning där det förekommit alkohol och 63 procent upplevde att de nollningsaktiviteter de varit på kretsat alkoholen.

Mer från Accent