Lustgas

Informationsinsats mot lustgas förlängs

Regeringen ser behov av att fortsätta informera om riskerna med att berusa sig med lustgas.

Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länstyrelsernas uppdrag att informera om riskerna med lustgas förlängs av regeringen. Uppdraget delades först ut i mars 2023 efter att man fått indikationer på att användandet av lustgas i berusningssyfte ökat.

– Att berusa sig med lustgas kan leda till allvarliga och i värsta fall kroniska skador. Det är av stor vikt att riskerna med lustgas blir kända och uppmärksammade och därför förlänger vi det pågående informationsuppdraget, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

– Vi är glada att vi även fortsättningsvis får möjligheten att på bred front sprida kunskap, säger Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket.

För att öka kunskapen om lustgas har myndigheterna utfört olika insatser som riktar sig mot sjukvårdspersonal och andra som möter unga i deras vardag. Man har även genomfört en informationskampanj på Instagram under förra vintern.

Uppdraget förlängs nu fram till början av 2026.

I våras lämnade regeringens särskilda utredare en betänkande kring hur lustgas skulle kunna regleras för att bättre skydda unga. Utredningens förslag är nu ute på remiss och svaren ska vara inlämnade senast den 30 augusti.

Mer från Accent