Myanmar

Kirin avslutar samarbete med Myanmars militär

Den japanska öljätten Kirin har kritiserats för samarbete som genererat pengar till Myanmars militär.

Kirin inledde förra året en utredning om vad som hänt kring företagets satsningar i Myanmar. Tillsammans med ett bolag som ägdes av Myanmars militär drev Kirin bryggerier i landet under flera år.

Samarbetet inleddes 2015 när Kirin köpte 51 procent av Myanmar Brewery Limited för 5,6 miljarder kronor. Detta skedde i samband med att Myanmar började en demokratiserings-processs och flera japanska företag satsade på landet. Den vinst från Myanmar Brewery som tillföll militären kan bland annat ha använts för att genomföra folkmord på minoritetsfolket rohingya.

Utredningen kom dock inte till någon tillfredställande slutsats då man enligt egen utsago inte fick tillgång till den information som krävdes. Det rapporterar Reuters.

Kirin har under utredningen pausat utbetalningar till företagen i Myanmar. Nu uppger de att samarbetet kommer att avbrytas med anledning av militärkuppen som inleddes i Myanmar i början av februari. Det japanska storföretaget har dock inga planer på att helt lämna ölmarknaden i Myanmar, utan letar nu efter icke-militära samarbetspartners. Kirins tillgångar i Myanmar värderas i dagsläget till cirka 17 miljarder kronor.

Marknaden i Myanmar utgör mindre än 5 procent av Kirins omsättning, men landet är en av få växande marknader för alkohol. Myanmar har sedan länge ett förbud mot att importera alkohol, enbart lokalt producerade alkoholprodukter har fram tills nyligen fått säljas i landet. Samtidigt har alkoholkonsumtionen ökat stort under de senaste åren. Kirins produkter utgjorde enligt företagets egna siffror 80 procent av den inhemska ölmarknaden 2018.

Mer från Accent