Myanmar

Alkoholjätte kopplas till folkmord

Den japanska öljätten Kirin har sedan tidigare ett samarbete med Myanmars militär. Nu överväger företaget att dra sig ur efter folkmordsanklagelser.

Kirin äger strax över hälften av andelarna i två bryggerier i Myanmar. Den andra hälften ägs av Myanmars militär. Samarbetet har väckt internationell kritik bland annat från FN. Det rapporterar The Guardian.

Samarbetet har genererat pengar och trovärdighet åt militären. Enligt en FN-utredning har Kirin vid tre tillfällen donerat ytterligare medel till militären för totalt 120 000 kronor. Pengarna donerades kring den tid då Myanmars militär var som mest upptagen med att fördriva, mörda, våldta och torterar rohingyer. Rohingya är ett av Myanmars många minoritetsfolk. 700 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh.

Kirin hävdar att pengarna donerades till humanitära ändamål.

I december representerade Aung San Suu Kyi Myanmar inför den internationella domstolen i Haag angående anklagelser om folkmord. Aung San Suu Kyi medgav då att det kan ha förekommit brott mot mänskligheten i Myanmar, men inte att det skulle kunna kallas för ett folkmord. Hon höll fast vid att kampanjen mot rohingya var en militär offensiv riktad mot militanta islamister, inte civila.

Att Myanmars militär anklagas för folkmord på rohingya har gett Kirin kalla fötter inför samarbetet. En FN-rapport menar att allt samarbete med Myanmars militär är ”oförsvarbart”.

– Mänskliga rättigheter är grundläggande i alla våra affärsförehavanden och vi ser nu över vår verksamhet i Myanmar, säger Kirins vd Yoshinori Isozaki i ett uttalande.

Mer från Accent