Uteliv

Stockholm: Hotell och restauranger satsar mot narkotika

En ny studie visar på hög förekomst av narkotika bland klubbesökare i Stockholm. Det har fått hotell och restauranger att agera.

Studien, som STAD gjort bland 1 400 svenska klubbesökare, i åldern 18 till 35, visar att 72 procent av klubbesökarna uppger att de någon gång använt narkotika och 59 procent att de använt det senaste året. Den vanligaste drogen är cannabis (68 procent) följt av ecstacy (48 procent) och kokain (38 procent).

– Det är väldigt höga siffror och mycket oroande att narkotikaanvändandet är så högt bland deltagarna i studien, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, STAD.

Många rapporterar dessutom negativa konsekvenser i samband med narkotikaanvändning. Vanligast är ångest eller nedstämdhet dagarna efter (78 procent), minnesförlust (76 procent), kräkningar (59 procent), hjärtklappning (59 procent) och överhettning (58 procent), panikattacker eller ångest (57 procent).

Resultaten har fått hotelljättarna Clarion och Scandic att, tillsammans med Stureplansgruppen, STAD och polisen, göra en satsning för en narkotikafri besöksnäring.

– Redan 2016–2017 hörde branschen av sig till oss för att de upplevde att narkotika blivit vanligare på krogen och ville ha hjälp att komma till rätta med det. Innan vi började gjorde vi en enkät bland krogpersonal som tydde på att uppgifterna om ökad förekomst av narkotika stämde. Inom ramen för ett EU-projekt gjorde vi sedan den här studien bland klubbesökare, säger Johanna Gripenberg till Accent.

Även Stockholms stad går in och stöttar satsningen som kommer att genomföras med hjälp av metoden Krogar mot knark.

Metoden, som tagits fram av STAD, i samverkan med restaurangbranschen, bygger på samverkan, effektiv tillsyn och utbildning.

Första steget i den nya satsningen är att lansera en webbutbildning, finansierad av Stockholms stad, som branschen ska använda för att utbilda personalen.

– Genom webbutbildningen kommer vi att kunna nå fler personalkategorier. Även garderobiärer och de som gör i ordning rummen kan ju stöta på narkotika eller påverkade personer. Jag tror att nyckelpersoner, som ansvariga för servering, dörrvakter och barpersonal, fortfarande kommer att gå den fysiska utbildningen, som omfattar två kvällar, medan det kan räcka med webbutbildningen på 20 minuter för andra personalkategorier, säger Johanna Gripenberg.

Även polisen anser att krogmiljön är en arena som behöver prioriteras.

 – Nu behöver vi ta krafttag mot knarket. I Stockholm city kommer polisen tillsammans med branschen att genomföra en rad olika åtgärder. Vi vill komma åt kriminella nätverk, våldsbrott och narkotikaförsäljning i Stockholms nöjesmiljöer, säger Anette Haag, polisintendent och kommenderingschef för Stockholmspolisens nya satsning Krog 2022, i ett pressmeddelande.

Johanna Gripenberg säger till Accent att polisens satsning är välkommen.

– Under polisens omorganisation minskade polisnärvaron på krogarna. De har varit saknade av krogpersonalen. Det är lite speciellt. I andra länder som vi samverkar med i olika EU-projekt vill man inte ha polisen på krogen, men i Sverige välkomnas de, säger hon.

Nytt i den här satsningen är att även hotellkedjor gått med.

– Tidigare har vi bara arbetat med krogar, men även hotellen har ju barer och restauranger. Dessutom kan hotellgäster komma påverkade. Det är ju personalens arbetsmiljö det handlar om. Krogar och hotell ska vara en säker och trygg plats för såväl gäster som personal, säger hon.

Johanna Gripenberg anser också att klubbmiljön är viktig att satsa på i förebyggande syfte.

– Det är ingen som köper narkotika på Sergels torg och testar första gången. Det är när man är alkoholpåverkad, på en fest eller ute på krogen tillsammans med vänner, som det sker. Kan vi hindra några från att testa så är mycket vunnet.

Mer från Accent