Water Week

SIWI: Vi ser fram mot dialog med IOGT-NTO

 ”Vi välkomnar dialog, men tycker inte att den behöver föras i media”. Så svarar ansvariga på kritiken mot Water Weeks samarbete med alkoholindustrin.

Förra helgen startade det årliga evenemanget World Water Week i Stockholm, som pågår under veckan med drygt 4 000 deltagare. Accent har tidigare rapporterat hur IOGT International har uppmärksammat att stora alkoholproducenter, som till exempel bolaget Heineken, var med och stöttade evenemanget.

Det fick även IOGT-NTO att reagera, och Irma Kilim, drogpolitisk chef, skickade ett brev till de ansvariga där hon uttryckte oro över att alkoholindustrins representanter får ta stor plats under vattenkonferensen, något IOGT-NTO menar är fel av etiska och miljömässiga skäl. Brevet avslutades med en vädjan om ett möte med arrangörerna, med förhoppningen att frågan lyfts inför kommande evenemang.

Mottagarna av brevet är Stockholms kommunstyrelses ordförande, Anna König Jerlmyr, SIDA:s generaldirektör Carin Jämtin, samt Peter Forssman, styrelseordförande för Stockholm International Water Institute, SIWI, den organisation som arrangerar den globala vattenkonferensen.

Ingen av dessa personer har personligen gått att nå för en kommentar. Fredrik Sperling, pressekreterare SIDA, bekräftar dock att Carin Jämtin har mottagit brevet och att hon välkomnar en dialog med IOGT-NTO, precis som Irma Kilim föreslår.

– Men vi tycker inte att den dialogen i detta läge behöver föras i media, säger han.

Även Henrika Thomasson, kommunikationschef på SIWI säger att de uppskattar viljan till dialog, och att organisationens VD Torgny Holmgren har svarat Irma Kilim att de gärna träffas för att föra det samtalet med IOGT-NTO.

–  Som Irma Kilim konstaterar är det dock inte möjligt att göra något i detta nu, säger hon.

Enligt Henrika Thomasson är det är viktigt för SIWI att samarbeta brett och de vill därför involvera många samhällssektorer och länder i deras arbete.

– Vi tror att det bästa sättet att hantera den växande vattenkrisen är just dialog, ökad kunskap och erfarenhetsutbyte ­– vilket är precis det som sker under World Water Week, säger hon.

Vidare, säger Henrika Thomasson att Heineken, företaget som Irma Kilim refererar till i brevet, deltar i en paneldebatt om FN:s Valuing Water Initiative, om hur företag arbetar med vattenfrågor i sin värdekedja. Hon vill understryka att seminariet anordnas gemensamt av Världsnaturfonden, Global Water Partnership, Heineken och Water Youth Network.

 – Vatten är för oss världens viktigaste fråga och vi behöver fatta välgrundade beslut baserade på all tillgänglig fakta. Därför ser vi fram emot dialogen med IOGT-NTO, säger Henrika Thomasson.

Hon säger också att de inte alls avböjer intervjuer med SIWI:s företrädare.

 –  Men vi vill inte förekomma den dialog med IOGT-NTO som nu är föreslagen med uttalanden via media, utan att ha hunnit få en djupare bild av hur IOGT-NTO ser på frågan. Så i just denna fråga ber vi att få avvakta lite.

Pressansvarig för den tredje mottagaren till brevet, Stockholms kommunstyrelses ordförande, Anna König Jerlmyr, hänvisar Accent vidare till Stockholms stads presstjänst, som hittills inte har återkommit.

Mer från Accent