Alkoglassen

RO kritiserar reklam för alkoglass

Reklamen för alkoholglassen, som synts på gator och torg under sommaren, kritiseras av Reklamombudsmannen (RO), eftersom den riktar sig till barn och ungdomar.

Många har reagerat på de stora annonstavlorna och affischerna som synts längs vägarna och på offentliga platser under sommaren. Konsumentverket har fått flera anmälningar, men inte ansett sig kunna ingripa då Folkhälsomyndigheten inte kategoriserar glassen som en alkoholdryck, och den därmed inte omfattas av reklamförbudet.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd anser dock att marknadsföringen gått över gränsen och kritiserar reklamen. Anledningen är att nämnden anser att den riktar sig till barn och unga och har utformats ”utan vederbörlig känsla för socialt ansvar”. Det rapporterar Sveriges Radio i dag.

Accent har varit i kontakt med Sia-glass, som tillverkar glassen.

– Vi har ingen kommentar. Det är inte vår produkt. Vi producerar bara glassen på uppdrag av N’1ce, säger Stefan Carlsson, marknadschef på Sia-glass.

Accent har mejlat N’1ce som ännu inte svarat.

Om du vill veta mer om turerna runt alkoisglassen så kan du lyssna på första avsnittet av Accentpodden här.

Ingen fryst alkoglass i Systembolagets butiker

11 juni 2019
Från 1 juli kan inte alkoholisglass och liknande produkter säljas i dagligvaruhandeln utan endast via Systembolaget. Men några frysta glassar kommer inte att säljas i bolagets butiker – åtminstone inte i år.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer