Alkohol

Problem med alkohol i många av världens bästa länder

Island är bästa landet i världen att leva i. På tredje plats på samma lista kommer Sverige. De bästa länderna skulle dock vara ännu bättre om det inte vore för problemen med alkohol.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Island toppar följt av Singapore och Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet. Samtliga nordiska länder återfinns bland de tjugo bästa.

Listan bygger på en ny undersökning som publiceras i The Lancet. I undersökningen jämförs 188 länder mot FN:s mål för hållbar utveckling. Fattigdom, hälsa, krig och luftföroreningar har mätts på en skala från 1 till 100.

Slående är hur många av länderna bland de tio i toppen som får sina poäng neddragna på grund av alkohol. Australien (10:e plats), Kanada (9:e), Storbritannien (5:e), Andorra (4:e), Sverige (3:e) och Island på första plats ligger alla betydligt sämre till vad gäller alkohol än de flesta andra variabler.

Skälen är antagligen flera. Att de bästa länderna är bland de rikaste och att invånarna därför har råd att dricka alkohol är säkert det främsta, men att de flesta ligger i Europa eller har starka kopplingar till Europa och europeisk dryckeskultur har nog också betydelse.

Sämst att leva i, enligt undersökningen, är Centralafrikanska Republiken där krig, våld och bristen på rent vatten sänker betyget. Andra länder längst ner på listan är Somalia, Sydsudan, Niger och Tchad.

Mer från Accent