NBV

NBV lär ut svenska till flyktingar online

Den 2 maj lanserade NBV Skåne en helt ny tjänst, E-Swedish, för att ge nyanlända flyktingar ökade möjligheter att träna svenska på ett enkelt och smidigt sätt.

På studieförbundet NBV har man lång erfarenhet av att arbeta med asylsökande. Under 2015 fick man i uppdrag av Folkbildningsrådet att hjälpa asylsökande med svenska och samhällsinformation.

– Behovet är stort och nu har vi valt att utöka vår verksamhet från fysiska träffar till digitala träffar. Genom verktyget E-Swedish kan asylsökande lära sig svenska direkt i datorn, på surfplattan och mobilen. Det öppnar för nya möjligheter att träna svenska när som helst och var som helst, säger Kristina Kanacki, projektledare på NBV Skåne.

E-Swedish är öppet och tillgängligt för alla som söker asyl i Sverige. Intresserade loggar in med sitt namn och LMA-nummer. Tjänsten är gratis.

Hur fungerar det?

– E-Swedish är uppbyggt som en distans-studiecirkel där deltagarna använder chattrum och meddelarfunktioner för att lära tillsammans. Det finns ungefär 160 övningar uppdelade i flera kapitel. Fokus ligger på vardagssvenska, säger Kristina Kanacki.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer