Riksdagsmotioner

Moderater till attack mot alkoholpolitiken

Partistyrelsen vill att Moderaternas stämma antar förslag om att avskaffa matkravet och tillåta hemleverans av alkohol från restaurang.

I årets motionsflod till Riksdagen märks Moderata riksdagsledamöters engagemang för att lätta på alkoholrestriktionerna. Nu vill även partistyrelsen att de regler som säger att en restaurang måste ha eget kök och servera ett varierat utbud maträtter ska ta bort, enligt Dagens eko. Styrelsen vill också att det ska bli tillåtet att ta med en flaska vin hem när man köper hämtmat, eller när mat levereras hem till dörren.

Indirekt är det alltså ett erkännande av att det med dagens regler inte är tillåtet, vilket många kommunalpolitiker hävdat.

IOGT-NTO är starkt kritiska till Moderaternas partistyrelses förslag. I ett pressmeddelande skriver de bland annat:

Vi har redan idag en restaurangnäring som är helt alkoholberoende vilket visar sig i form av överservering, våld på och utanför krogen och sexuella trakasserier av serveringspersonal, Lucas Nilsson, ordförande IOGT-NTO.

Intresset för alkoholpolitik hos riksdagsledamöterna har fått ett starkt uppsving i år. Bland årets 4 149 motioner rör hela 135 alkohol. Dessutom handlar 88 på ett eller annat sätt om narkotika. Tillsammans utgör de drygt 5 procent. Det kan jämföras med 2020 då totalt 3 645 motioner lades under allmänna motionstiden, varav endast 36 stycken, 1 procent, rörde antingen alkohol eller narkotika.

Var femte motion som rör alkohol (28 av 135) vill luckra upp lagstiftningen på ett eller annat sätt. Hela 16 av de 28 motionerna har lagts av moderater. Som god tvåa kommer Sverigedemokraterna som står för 7 av motionerna. De resterande 5 står centerpartister (3) och liberaler (2) för.

Så kallad gårdsförsäljning är fortfarande populär: 14 av motionerna vill att gårdsförsäljning i en eller annan form tillåts. I något fall handlade det endast om att mikrobryggerier skulle få sälja sina produkter, och i ett par fall ingick gårdsförsäljning som en del i mer omfattande förslag om att se över hela alkoholpolitiken, eller för att exempelvis öka regionaltillväxten.

Det är inte bara Moderaternas partistyrelse som vill avskaffa matkravet på restauranger för att få tillstånd att servera alkohol. Hela fem motioner, tre från moderater och två från liberaler, handlar i år om det ämnet som ingen berörde förra året.

Två andra motioner, en från en moderat och en från en sverigedemokrat, är rakt på sak och föreslår att Systembolaget avskaffas helt. 

En centerpartistisk motionär vill att alkohol ska få säljas i licensierade butiker. 

Två motioner, båda från moderater, ifrågasätter åldersgränserna. Den ena föreslår sänkt gräns för inköp av alkohol på Systembolaget till 18, medan den andra efterlyser enhetlig åldersgräns.

En moderat föreslår att alkoholskatten sänks och en annan att skatten på mikrobryggeriers produkter ska sänkas.

Två sverigedemokrater har lagt en motion om att utreda om starköl ska få säljas och konsumeras vid utvalda sektioner under vissa idrottsevent, enligt motionens rubrik, närmare bestämt under ishockeymatcher i Svenska hockeyligan, SHL.

Mer från Accent