Grönland

Grönland förbjuder alkoholreklam

Den 1 mars antog Grönland en ny alkohollag som förbjuder alkoholreklam, begränsar försäljningstider och kräver att alkohol avgränsas från andra varor i butiken.

Den nya alkohollagen baseras på WHO:s rekommendationer för en effektiv alkoholpolitik, som att begränsa synlighet, tillgänglighet och marknadsföring av alkohol. Det skriver den grönländska regeringen på sin hemsida.

Lagen gäller för all alkohol med styrka över 2,25 procent och omfattar all försäljning och servering.

På Grönland säljs alkohol i vanliga butiker, men från 1 januari 2019 ska alkoholhaltiga drycker vara avskärmade från övriga varor i butiken. Marknadsföring kommer inte längre att vara tillåten, även om det inte blir förbjudet att exponera varumärken. Reklamförbudet gäller även internet.

All försäljning ska ske på vardagar mellan 09:00–18:00 och lördagar 10:00–14:00. Även alkoholservering begränsas och kommer endast att vara tillåten måndag – torsdag samt söndag 12:00–24:00 och fredag – lördag 12:00 – 03:00. Ingen servering får ske på julafton och juldagen.

Unga under 18 år får inte vistas på ställen där det serveras alkohol efter 20:00.

Utskänkningsställen måste söka tillstånd och personal som serverar alkohol måste genomgå en kurs i ansvarsfull alkoholservering. Det kommer inte längre att vara möjligt att servera alkohol tillsammans med hämtmat.

Vid konserter och andra evenemang får inte alkohol med högre alkoholhalt än 16 procent serveras.

Lagen ställer också krav på att alla arbetsplatser med fler än en medarbetare ska ta fram en alkoholpolicy.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent