Rattfylleri

Färre nykterhetskontroller oroar MHF

Under februari 2015 gjordes 123 000 utandningsprov under poliskontroller av bilförare. Samma månad i år gjordes endast 31 000 utandningsprov.

Att nykterhetskontrollerna har minskar drastiskt bara det senaste året är något som oroar bland annat MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund. Enligt polisens statistik har rattfylleribrotten minskat. Men det beror snarast på färre kontroller – inte på att fler bilförare respekterar promillegränsen. Det hävdar Micke Valier, kommunikationsansvarig på MHF.

– Det är inte bara vi som tycker att det här är mycket bekymmersamt. Även enskilda poliser uttrycker oro. Det säger sig självt att fler vågar chansa på att köra onyktra när de vet att risken att åka fast är minimal. Nykterhetskontroller är ett spaningsarbete. Man måste kontrollera för att hitta dem som bryter mot lagen, eftersom långt ifrån alla onyktra bilister råkar ut för en olycka, säger han till Accent.

Han menar att farhågan är att fler kommer att köra onyktra, vilket kan leda till fler olyckor på vägarna. Han ser särskilt med oro på yrkesförarna, som – om de kör påverkade – kan åsamka stor skada.

– Om man vet att det görs nykterhetskontroller avstår man oftare från att dricka, eftersom det kan innebära indraget körkort. Människor tenderar att vara ögontjänare. Man vill inte åka fast.

Micke Valier säger att man på MHF nu kommer att driva frågan om fler nykterhetskontroller ännu hårdare.

Men det är inte bara nykterhetskontroller som minskar i antal. I Helsingborg rapporterar polisen nu färre narkotikabrott. Men mängden anmälda narkotikabrott påverkas i första hand av antalet kontroller polisen gör.

– Antalet brott är i första hand ett kvitto på den prioritering polisen gör och de resurser vi har, säger Jonas Berg, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

Mer från Accent