Foto: Magnus Frederiksen/Nathalie C. Andersson
Foto: Magnus Frederiksen/Nathalie C. Andersson

Accent har granskat AP-fonderna 1, 2, 3, 4 och 7:s innehav av alkohol- och tobaksföretag. Granskningen visar att svenskarnas pensionspengar investeras i alkohol- och tobaksindustrin i stor omfattning.

Totalt äger AP-fonderna aktier och andra värdepapper i alkohol- och tobaksföretag till ett marknadsvärde på 16,7 miljarder svenska kronor.

Det rör sig inte om några enstaka positioner i ett fåtal företag. Totalt har AP-fonderna ett direktägande i flera av världens största alkohol- och tobaksföretag såsom SABMiller, Carlsberg, Heineken, Philip Morris och American Tobacco fördelat på över 453 miljoner aktier och andra värdepapper.

Diskutera #pensionssynden

Vad tycker du om AP-fonderna och alkoholen? Diskutera i sociala medier under hashtagen #pensionssynden.

På den här sidan hittar du länkar till allt material i granskningen. Du kan också läsa en pdf-version av artiklarna som publicerades i pappersversionen av Accent.

Huvudreportage

Illustration: Magnus Frederiksen
Illustration: Magnus Frederiksen

Vad händer egentligen med våra pensionspengar? Accent bestämmer sig för att ta reda på det. Följ med på en granskning i fem akter där vi synar etiken, alkoholjättarna, miljarderna och vårt eget ansvar.

Läs huvudreportaget i granskningen om Den svenska pensionssynden. Texten publicerades i Accent nummer 9–10/2014.

Metod

Foto: Nathalie C. Andersson
Foto: Nathalie C. Andersson

Accent har undersökt hur pensionspengarna hamnar hos världens största alkohol- och tobaksbolag. Så här gjorde vi granskningen.

Läs om metoden i artikeln Så gjorde vi granskningen.

Ministerns reaktion

Foto: Magnus Frederiksen/Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Foto: Magnus Frederiksen/Kristian Pohl

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är ny ordförande för riksdagens Pensionsgrupp. Hon välkomnar Accent:s granskning och kommer att ta upp frågan i Pensionsgruppen.

Läs om ministerns reaktion på Accents granskning i artikeln Ministern: ”En viktig diskussion”.

 IOGT-NTO:s reaktion

Foto: Magnus Frederiksen/Malin Huusmann
Foto: M. Frederiksen/Malin Huusmann

Linda Engström är kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO. Hon reagerar starkt över att pensionspengarna investeras i alkohol- och tobaksindustrin.

Läs om Linda Engström och IOGT-NTO:s reaktion på Accents grävjobb i artikeln ”Har de inget civilkurage?”.

 Hit går pengarna

alkoholreklam
Exempel på alkoholreklam.

Svenska pensionspengar investeras i flera av världens största alkoholföretag. Accent tittar närmare på bolagen – och hittar globala företagsjättar som försöker expandera sin marknad med tveksamma metoder.

Läs om hur alkoholindustrin expanderar marknaden i ”Så agerar alkoholjättarna”.

 Enkät

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

Accents granskning av AP-fonderna visar att våra pensionspengar investeras i alkohol- och tobaksindustrin. Vad tycker folk på stan om det? Vi gick ut och frågade.

Läs enkätsvaren i artikeln ”Sex personer om alkoholen och pensionen”.

 
 

FN-konventionerna

Foto: Pierre Andersson
Foto: Pierre Andersson

Sjunde AP-fonden försvarar sina investeringar i alkoholindustrin med att företagen inte bryter mot de internationella konventioner som Sverige skrivit under. ”En för snäv tolkning, alkoholen påverkar många av artiklarna i konventionerna”, säger Per-Åke Andersson, programsekreterare på IOGT-NTO.

Läs mer i artikeln ”Alkoholföretagen bryter visst mot konventionerna”.

Lista över alkoholföretagen

De fem största alkoholföretagen i världen omsätter tillsammans närmare 1 100 miljarder kronor varje år. Det är betydligt mer än den svenska statsbudgeten, som ligger på 869 miljarder. Se listan över alkoholföretagen här.

Undersök själv

Var din egen journalist och kolla källmaterialet själv. Här kan du hämta hem genomgången av AP-fondernas innehav i alkohol- och tobaksföretag som excelfil.

Länkar till mer information om pensionerna och etiken:

www.schysstapensioner.nu

www.etikradetapfonderna.se

www.pensionsmyndigheten.se

www.hallbartkapital.se