#pensionssynden

”Har de inget civilkurage?”

Linda Engström är kommunikations- och påverkanschef på IOGT-NTO. Hon reagerar starkt över att pensionspengarna investeras i alkohol- och tobaksindustrin.

– Min första reaktion var ett så fult ord att det inte lämpar sig för tryck. Min andra reaktion var att det här faktiskt är ganska självklart. Alkohol ses inte som en tillräckligt viktig etisk fråga av den stora massan. Det avspeglar sig i alla debatter.

Fondförvaltarna säger att de följer de lagar och regler som finns. Alkohol- och tobaksbolagen gör inget olagligt.

– Har fondförvaltarna inget civilkurage? Det finns ju mycket som det inte finns några internationella lagar emot men man måste väl ha ett eget förhållningssätt och samvete? Vi behöver politiskt se över riktlinjerna. Fram tills dess kan väl fondförvaltarna tänka lite själva.

Vad tycker du att fondförvaltarna ska göra?

– Sluta investera i alkohol och tobak. Hitta bättre saker att investera i och upptäcka att de har ett ansvar i en global värld. Anstränga sig bättre för att inte minska avkastningen.

Vad tycker du att politikerna ska göra?

– Just nu handlar det om att uppmärksamma frågan så att fler förstår att alkohol- och tobaksindustrin också ska ligga under ett etiskt förstoringsglas. Synen på vad som är etiska investeringar borde breddas till att vara mer än miljö och mänskliga rättigheter. Sedan tar alla processer lång tid. Det ska ske på ett snyggt och bra sätt.

Och vart går gränsen? Ska även läkemedelsbolag och banker uteslutas?

– Jag förstår om fondförvaltarna känner oro. Men då får vi väl lösa det. Vi måste ju låta samhället utvecklas moraliskt. Vi är exempelvis tacksamma för att några drev på för att vi skulle förbjuda barnaga i det här landet. Man ska inte sluta utvecklas för att man är orolig vart utvecklingen ska hamna.

Hur gör du själv med din premiepension?

– Jag har inte gjort något val. Det dras pengar på min lön och de hamnar någonstans.

Vad kommer du att göra nu med premiepensionen?

– Nu har jag förstått att de hamnar i AP7 och där kan de ju inte vara kvar. Mitt personliga ansvar handlar om att nu när jag fått reda på detta så ska jag agera. Man får ha lite civilkurage som individ också.

Mer från Accent