#pensionssynden

Sex röster om alkoholen och pensionen

Accents granskning av AP-fonderna visar att våra pensionspengar investeras i alkohol- och tobaksindustrin. Vad tycker folk på stan om det? Vi gick ut och frågade.

Vad tycker du om att svenska pensionspengar investeras i alkohol- och tobaksindustrin?

Erik Runn, 22 år:
– Det är en svår fråga. Jag dricker själv alkohol, men det är kanske inte en superbra grej. Men jag tycker ändå att det finns värre saker att investera i, exempelvis vapenindustrin. Målet är ju att få pengarna att växa. Om man undviker allt som inte är ”rättvisemärkt” så blir det inte mycket kvar att investera i. Personligen tycker jag att det är värre att investera i tobaksindustrin än alkoholindustrin.

Enkät_2_Jonas_Hjelm

Jonas Hjelm, 46 år:
– Det känns onödigt tycker jag. Det borde finnas bättre saker att investera i. Jag hoppas verkligen att våra politiker ser över det här. Det är inte okej.
 
Enkät_3_Veronica_Jung

Veronica Jung, 33 år:
– Det låter lite tokigt. Jag tycker generellt att det dricks alldeles för mycket alkohol och det här gör ju inte saken bättre. Indirekt bidrar vi och våra pensionspengar till en ökad konsumtion och det känns inte alls bra.

Enkät_4_Henrik_Thurén

Henrik Thurén, 35 år:
– Det beror på. Det har ju varit en del diskussioner om att våra pensionspengar investeras i vapenindustrin. Själv har jag ganska bra koll på var mina pensionspengar finns. De ligger bland annat i fonder i bioteknik. Jag har faktiskt inte någon tydlig ståndpunkt i frågan. Men skulle det visa sig att mina pensionspengar investeras i alkoholindustrin är det kanske inte så jättebra.

Enkät_5_Malin_Lindgren

Malin Lindgren, 20 år:
– Det är otroligt dåligt! Mina pengar ska inte gå till alkohol och tobak. Jag varken röker eller dricker själv. Det här är skäl nog att byta fonder om det visar sig att mina pengar går till alkoholindustrin.

Enkät_1_Inger_Thesén

Inger Thesén, 60 år:
– Jag tycker inte att man ska uppmuntra någon till att röka och dricka så jag anser att det är oetiskt att våra pensionspengar investeras på det här sättet. Det borde finnas lämpligare områden att satsa våra pensionspengar i.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer