Alkoholfritt

Gymnasieelever utmanar normen med drinkbok

För att uppmuntra nyktert firande har fem gymnasielever skapat boken Absolut nykter – alkoholfria drinkar kopplade till olika högtider.

För en del är svenska högtider starkt förknippade med fest och fylla. Fem elever från Osbecksgymnasiet i Laholm ville utmana den premissen. Därför valde de att som ett skolprojekt skapa en alkoholfri drinkbok, med drycker anpassade för påsk, midsommar, födelsedagar, halloween, jul och nyår.

– Vi bollade massor av idéer och ville från början inte anstränga oss så mycket eftersom vi var så skoltrötta. Men sedan kom vi fram till att – nä, vi borde ta chansen och göra något av det här! Vi ville göra något som vi stolt kunde visa upp, säger Louise Johlin.

Boken är en del av deras UF-företag (Ung företagsamhet) som de gör sista året på gymnasiet.

Idén var att uppmärksamma att högtider inte bör förknippas med alkohol, framförallt för att barn ska känna sig trygga. Men även som ungdomar upplever de att det är för mycket fest och drickande på helgerna. 

– Vi känner igen oss i hetsen som finns i att det alltid ska drickas något, det är tråkigt att det tvånget finns, säger Louise Johlin.

Dryckerna har de själva experimenterat fram: de har letat efter inspiration, blandat och smakat, samt fotograferat. Gruppens favorit är en hallonmojito, innehållande sockerlag, lime, hallon, drinkmix, ginger ale och krossad is.

Boken har spridits till fler målgrupper än de först tänkte sig. Även många jämnåriga tycker att det är ett bra initiativ berättar Louise Johlin.

– Det har gått jättebra. Men i början var det tufft, för vi får bara gå in med 200 kronor var i projektet, och att trycka böcker är dyrt.

För att lösa situationen pantade de burkar, hittade sponsorer i Laholm och kontaktade företag i staden och föreslog att de skulle köpa in boken som en julklapp till sin personal. Den förskottsbetalningen kunde de sedan använda till att trycka mellan nära sexhundra böcker.

Än så länge har de sålt hälften. Men just nu rear de ut boken för att kunna avsluta företaget tills dess att de tar studenten i maj.

– Vi har fått mycket positiv respons! Framförallt för att vi är ungdomar som uppmärksammar problemet.

Ur boken Absolut nykter. Foto: Privat

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer