Alkoholfritt

Richard Man: Vår man i baren

Richard Man är mannen bakom Fotografiska museets hyllade alkoholfria bar. Nu har han gett ut boken Alkoholfritt till maten.

Richard Man är dalmas, uppvuxen i bruksorten Borlänge där föräldrarna drev en klassisk kinakrog. Hans förhållande till mat och dryck är djupt förankrat i asiatisk kultur.

– Det förekom i stort sett ingen alkohol hemma under min uppväxt. Däremot genomsyrades hemmet av den kinesiska mattraditionen, och det valdes noggrant tesort utifrån vilken mat som serverades, säger han.

Från föräldrarnas krog tog sig Richard Man ut i världen via bartenderjobb i Stockholm och vidare till bland annat London, Barcelona och New York. Så småningom återvände han till Sverige och utbildade sig till civilingenjör i kemiteknik på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

– Inte för att jobba med nanoteknologi, utan för att mat och dryck helt enkelt är kemi. Men det utbildningen framförallt lärde mig var att se saker i ett större perspektiv, och att hantera nya problem, säger han, och tillägger att han gillar handfasta arbetsuppgifter:

– Jag älskar att labba, att blanda saker och se vad det blir. Jag gillar organiserat kaos.

Jag sätter smaken främst och då blir det sällan alkohol.

Första gången Richard Man fick en rejäl tankeställare kring alkoholnormen var när han tillsammans med sin fru Elin skulle äta middag på en av Stockholms finkrogar. Paret väntade då sitt första barn.

– Vi åt en avsmakningsmeny och krogpersonalen lade mycket tid och omsorg på att presentera och servera drycker som passade till de olika rätterna – till mig. Min fru, som inte drack alkohol, erbjöds mineralvatten. Hon behandlades helt klart annorlunda och fick inte en bra helhetsupplevelse av kvällen.

Den erfarenheten bidrog till att ytterligare öka på Richard Mans intresse för alkoholfritt.

– Jag sätter smaken främst och då blir det sällan alkohol, många av mina favoriter är alkoholfria, säger han.

Jag gjorde allt från att rita hur baren skulle se ut, till att ta fram dryckesmenyn, rekrytera bartenders och skapa drinkarna.

När Fotografiska museet i Stockholm skulle genomföra sin sedemera bejublade och prisbelönta barsatsning – med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion – var det Richard Man som kallades in och tog fram konceptet.

– Jag gjorde allt från att rita hur baren skulle se ut, till att ta fram dryckesmenyn, rekrytera bartenders och skapa drinkarna, säger han.

Idag jobbar han som marknadsförare och driver ett eget företag, och i år kom hans bok Alkoholfritt till maten ut på Bonnier fakta. ”Jag älskar min bransch, men alkoholen i sig har aldrig varit mitt kall. Det är upplevelsen jag kan skapa och leverera till gästen som lockar mig”, skriver han i bokens förord.

– Jag ville göra en bok med ”låg tröskel”, som är lätt att förstå och inkluderande, en bok för vanliga människor, inte bara en bok för bartenders.

Boken har ett index där recepten är listade utifrån vilken slags maträtt läsaren tänkt laga; bland annat finns där kategorierna lätt och fräscht, komplexa rätter, grillat, mustigt och smakrikt, och desserter. I bokens inledning finns också en genomgång av de förberedelser som behövs för att resultatet ska bli lyckat. Och förstås ett eget kapitel om att brygga te. Richard Man berättar att nästan all rekvisita på bilderna i boken kommer från hans eget hem.

– Där finns tekannan vi dricker vårt morgonte ur, den lilla pippileksaken som jag köpte till min dotter när jag var i Japan, och klockan som står exakt på det klockslag och datum vår son föddes. När jag tittar på bilderna är det minnen ur mitt liv jag ser.

För mig handlar livet om balans. Jag tror inte på trender och quick fix.

Genom livet har Richard Man sportat mycket, han har ägnat sig åt dans, kampsport och yoga.

– För mig handlar livet om balans. Jag tror inte på trender och quick fix, utan vill skapa en hälsosam och sund livsstil som håller, säger han.

Richard Man säger att han brinner för att höja statusen för alkoholfritt och att han vill fortsätta att utveckla drycker.

– Just nu håller jag på att utveckla en box med bubbel i samarbete med God dryck. Den ska innehålla en mixer så att bubblet ska kunna blandas till en lyxig nyårsdrink. Och det fina är att överskottet går till goda ändamål.

Richard Mans recept

Foto: Simon Bajada

Rhub & Honey 

En frisk och fruktig drink med en liten hetta. Passar till lätt och fräsch mat, till exempel sallad Nicoise, råbiff och sushi.

16 cl rabarbernektar

1 cl ingefärsjuice

1 cl flytande honung

18 cl naturell kombucha

2 myntatoppar till garnering

Blanda ingredienserna utom kombuchan och rör om tills honungen lösts upp. Häll upp i två highballglas fyllda med kubis. Toppa med kombucha och rör om försiktigt. Garnera med mynta.

Foto: Simon Bajada

Autumn Punsch

En pärlande dryck som ger ett höstligt intryck. Passar till lätt och fräsch mat, fet mat och ostar.

12 cl äppelmust

4 cl fänkålsjuice

4 cl citronjuice

2 cl agavesirap

2 cl koncentrerad päronsaft

1 cl äppelcidervinäger

10 cl sodavatten

Färsk timjan till garnering Blanda ingredienserna utom sodavatten i en cocktailshaker eller en burk med lock fylld med kubis. Skaka hårt i åtta sekunder och sila ner i två rocksglas fyllda med kubis. Toppa med sodavatten och rör om försiktigt. Garnera med färsk timjan.

Foto: Simon Bajada

Morning Glory Sigrid

”Syrlig, lite söt, uppfriskande och gärna rosa” – den vanligaste barbeställningen efter ”något gott”. Den här måltidsdrycken uppfyller de kraven samt tillför lite strävhet. Passar till komplexa rätter och grillat.

28 cl kallbryggt Earl Grey-te (gärna en sort med tydlig smak av bergmott)

4 cl hallonshrub

3 cl citronjuice

1 cl agavesirap

½ tsk apelsinblomvatten (kan uteslutas)

Blanda ingredienserna i en cocktailshaker eller en burk med lock som rymmer minst 50 cl fylld med kubis. Skaka hårt i åtta sekunder. Sila ned i två vinglas.

Foto: Simon Bajada

Bitter Sweet Spritzer

En aptitretare till småplocket före middagen. Passar till fet mat och ostar.

8 cl Sanbitter 20 cl mousserande rosé, till exempel God dryck no.2, eller Richard Juhlin Non Alcoholic Sparkling Wine Rosé

12 droppar Angostura bitter (kan uteslutas)

2 färska basilikablad till garnering

Fördela ingredienserna i två höga glas och rör om försiktigt. Klappa basilikabladen lätt mellan handflatorna och lägg dem i drinken.

Mer från Accent