Nykterhet

Momsgräns på en miljon kan drabba ideell sektor

Regeringen har i dagarna ansökt om en beloppsgräns för att ideella föreningar ska slippa redovisa moms. Anledningen är att EU-kommissionen kräver att Sverige ska anpassa sina momsregler till EU:s system och hotar med en stämning. Förslaget är att gränsen sätts vid en momspliktig omsättning på en miljon kronor.

Samtidigt lovar nu regeringen för första gången att arbeta för ett generellt undantag för föreningslivet i den process som EU-kommissionen nyligen inlett för att ta fram ett nytt momsdirektiv.

-Det är steg i rätt riktning. Men vi inom ideell sektor vill förstås ha ett generellt undantag, vilket vi driver hårt. Detta är principiellt viktigt för folkrörelser. Även om beloppsgränsen på en miljon kronor är hög och få föreningar kommer att drabbas, innebär ändå en gräns administrativt krångel och kostnader. Och de föreningar som faktiskt ligger i gränszonen bör räkna på vad det kan innebära ekonomiskt. Exempelvis behandlingshem kan få problem, då deras omsättning ofta är högre än en miljon, säger IOGT-NTOs generalsekreterare Stefan Bergh, som tillägger att distrikten inte kommer att bli drabbade.

Riksidrottsförbundet arbetar i likhet med IOGT-NTO för total momsbefrielse, och välkomnar regeringens vilja att strida för ett generellt undantag. Man anser dock att det är motsägelsefullt att regeringen föreslår en beloppsgräns samtidigt som EU-kommissionen inlett en diskussion om momsförnyelse. För många idrottsföreningar kommer en beloppsgräns på en miljon att innebära mer administration.

-Undantaget från att betala moms har varit ett sätt att stödja det svenska föreningslivet, som ju är ett svenskt kulturarv värt att värna. Vi inom idrottsrörelsen kommer att göra allt för att stödja regeringen i arbetet för ett generellt undantag, säger Karin Mattsson Weijber ordförande på Riksidrottsförbundet.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent