Folkbildning

Manifestation för folkhögskolan

På tisdag manifesterar IOGT-NTO:s folkhögskola Wendelsberg tillsammans med folkhögskolor runtom i landet.

Accent frågade Sören Eriksson, rektor för Wendelsbergs folkhögskola som ligger i Mölnlycke öster om Göteborg, vad som händer.

– Vi träffas klockan 13 på Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Det är flera folkhögskolor som medverkar för att lyfta fram nyttan och behovet av en fortsatt stark folkhögskola i Sverige.

Många av Sveriges 156 folkhögskolor vittnar om ekonomiska problem. Bara under det senaste året har närmre 200 lärare vid landets folkhögskolor sagts upp rapporterar fackförbundet Sveriges lärares medlemstidning Folkhögskolan. Bakom utvecklingen ligger regeringens politik med frysta anslag. Även Wendelsberg drabbas.

– Vi har fullt med deltagare på alla våra långa kurser, och alla trivs. Ekonomiskt är det däremot inte lika trivsamt. Prognosen för innevarande år ett underskott på en nivå vi inte är vana vid, säger Sören Eriksson.

Folkhögskolan har en lång tradition i Sverige (Se även faktaruta nedan). Den har betytt – och betyder fortfarande ­– mycket för många människors möjlighet att utbilda sig och förändra sitt liv i positiv riktning. Något som arrangörerna vill lyfta fram vid tisdagens manifestation, såväl i Göteborg som på Sergels torg i Stockholm, och på andra orter.

– Syftet är att fler ska känna till och förstå vilka vi är och vad vi gör. Men vi riktar oss naturligtvis också till beslutsfattare och andra nyckelpersoner. Hela folkbildningen känner sig hotad med stagnerade eller minskade anslag. Vi manifesterar för en fortsatt stark folkhögskola. För det behövs det mer pengar än vad som finns idag i systemet.

– Kommer det inte mer pengar så blir konsekvensen att ett antal folkhögskolor inom kort försvinner och att färre personer får möjlighet att studera på folkhögskola. Det är ofta personer som inta klarar av andra studieformer, som gymnasium eller kommunal vuxenutbildning.

– Men det är också dåligt för demokratin eftersom vi är dokumenterat bra på att ge människor verktyg att hantera sina liv och därmed bli en del vårt demokratiska system för att göra samhället och världen ännu bättre. På Wendelsberg brukar vi säga att vi utbildar världsförbättrare och livsnjutare och det behövs det fler av i en värld som känns rätt skakig.

Trots Wendelsbergs ekonomiska problem har styrelsen ambitionen att ha en budget i balans redan 2024 enligt Sören Eriksson:

– Det kommer inte att gå utan rejäla ökningar av anslag eller svåra nedskärningar i verksamheten. Vi håller modet uppe och hoppas på det första och att vi får någon form av besked under hösten.


Mer från Accent