Kongress 2021

Kongressdeltagare tog uppskattat skogsbad

Sugen på ett dopp? Häng med IOGT-NTO:s kongressdeltagare på ett svalkande skogsbad för själen.

På torsdagsmorgonen bjöds kongressdeltagarna en paus från debatter och omröstningar för att under en stund ägna sig åt skogsbad och ”stubbsittning”. Ursprunget är den japanska trenden shinrin-yoku (skogsbad). Att skogsbada innebär att bada sina sinnen  i naturen, och uppleva allt den har att erbjuda.

Den japanska trenden uppstod som en reaktion på utbrändhet och dödsfall till följd av den ständiga stressen i det moderna industrisamhället.

– Skogsbad minskar stressen, sänker blodtrycket och stärker immunförsvaret, säger skogsbadsguiden Maria Bergqvist, till vardags kommunikatör på IOGT-NTO:s internationella avdelning.

– Skogsbaden har spridits världen över världen och ökat människors välmående.

”Skogsbad kan alla göra när som helst. Naturen har ju inga speciella öppettider.”

Maria Bergqvist

Under den cirka 30 minuter långa programpunkten guidar Maria Bergqvist deltagarna, som är med via datorer och mobiler på valfri plats utomhus. Inledningsvis genom en avslappnande andningsövning, och sedan vidare genom en stillsam vandring där varje sinne får sin stund och stimulans. Vi uppmanas att känna marken under fötterna, att betrakta omgivningen i detalj och på avstånd, att lyssna, använda smak- och luktsinne.

– Dofter väcker ofta minnen, kanske dyker något gammalt barndomsminne upp? Säger Maria Bergqvist.

Avslutningsvis ber hon deltagarna att slå sig ned på en stubbe, sten eller annan lämplig plats, och landa i sin upplevelse.

Deltagarna uppmuntras att dela med sig av stunden. ”Helt fantastiskt, fint, behagligt och lärorikt, skönt att få stanna upp, jätteskönt att bli ledd av Maria”, är några reflektioner.

– Skogsbad kan alla göra när som helst. Naturen har ju inga speciella öppettider, säger Maria Bergqvist.

! Sugen på ett dopp? Här är en länk där du kan hänga med på morgonens skogsbad i efterhand. Själva guidningen med Maria Berqvist börjar 06.45 minuter in i klippet.

Mer från Accent