Dejta nykter

Joakim: Oftast lättare att dejta en nykterist

Hur stor roll spelar alkoholen när man söker efter kärleken? Joakim Nilsson, 26 år, berättar om sina erfarenheter av att dejta som nykterist.

Joakim Nilsson, 26 år och från Linköping, dejtar med appar som Tinder och OkCupid. Han säger att vissa avslutar chattandet så fort han säger att han är nykterist.

– Folk som inte är nykterister själva kan reagera starkt. Det är vanligt att många listar alkohol som en av de två saker de nämner i sin dejtingprofil, till exempel ”hundar och vin”. Jag tror att det beror på att alkohol associeras med fest, och de vill framstå som kul.

– Många tänker att det är lätt att snacka om med en ny bekantskap – att man kan prata alkohol precis som man kan prata väder.

Nyligen gick han på en dejt där de inte hann säga mycket mer än ”Hej” till varandra innan servitören frågade vad de skulle dricka. Joakim Nilsson upplevde då hur dejten avvaktade för att se vad han skulle beställa, och om båda skulle ta en alkoholhaltig dryck.

– Jag hade inte sagt att jag var nykterist, och i den stunden kom det upp. Hon var förvånad och frågade om jag skulle var nykterist för alltid, säger han.

”Hon var förvånad och frågade om jag skulle var nykterist för alltid.”

– Men för det mesta brukar nykterheten komma upp rätt naturligt tidigt i chattkonversationer, eftersom jag är aktiv i rörelsen och det är en stor del av mitt liv.

Joakim Nilsson har alltid tänkt att det skulle fungera att ha en relation med en tjej som inte är nykterist. Han har redan haft ett sådant förhållande tidigare, och det gick bra.

– Men det är oftast lättare att dejta någon som är nykterist – det känns mer naturligt på något sätt.

Del 3 (av 6) i serien Dejta nykter publiceras imorgon.

Mer från Accent