Dejta nykter

Maria: Sätt gränser och värna dina behov

Beroendeterapeuten Maria Törnblom i sista delen av Accents serie om alkohol i dejtingvärlden: ”För många patienter är det ett jättestort problem”.

Alkohol, nykterhet och kärleksförhållanden – hur går det ihop? Maria Törnblom, som arbetar med öppenvårdsbehandling i Malmö, säger att många av hennes patienter vill prata om just det ämnet. I synnerhet de som är under 35 år. 

– Oh ja! De flesta som haft ett beroende och vill hitta en partner bär på rädslor om att bli nobbade, och att visa sig sårbara. Det är ett jättestort problem för många, säger hon. 

En del undrar: ”Om jag träffar en normaldrickare, ska jag då tillåta alkohol i mitt hem?” eller ”Ska jag hångla med tjejen när hon druckit?”. Frågorna kommer även från de som redan är i en relation sedan tidigare. 

– Jag brukar säga att det handlar om att man aldrig ska sätta gränser för någon annan, utan man ska sätta gränser för sig själv och de behov jag har. Är inte den andre personen villig att möta de gränserna, är det inte den person du ska leva med, säger Maria Törnblom. 

Ett vanligt problem är att självkänslan sällan är på topp, säger hon. Ofta ser Maria Törnblom hur ett slags beroende kan ersättas med ett annat när man blir nykter, exempelvis socker, shopping – eller kärlek. 

– Men en annan människa kan aldrig fylla det tomrummet. Jag brukar säga att man måste jobba med sig själv och rensa ut all skit, innan man kan släppa in en annan människa. Du måste acceptera dig själv innan du kan älska någon annan. 

Maria Törnblom vet hur det är, hon är själv nykter sedan fyra år tillbaka efter att ha varit alkoholberoende, och har testat att dejta under den perioden. Hon har valt att vara öppen från start med att hon inte dricker alkohol när hon träffar en ny människa. 

– Dels för att inte göra mig själv besviken om någon nobbar mig, och dels för att man aldrig vet vad  den andre har för erfarenheter. De kanske har en anhörig som druckit för mycket. Därför tycker jag att det är skönt att kasta ut den bollen direkt – det är jobbigt om man blir förälskad och sedan dumpad för att man inte dricker, säger hon. 

Men hon har en vän som tänker helt tvärtom. 

– Hon brukar säga att hon vill att personen ska lära känna henne innan hon berättar om nykterheten. Det viktigaste är såklart att man gör det som passar en själv. 

Maria Törnblom har testat att dejta bland annat via Tinder, och ofta kommer ämnet upp när dejten frågar vad hon jobbar med. Ibland har människor slutat höra av sig tvärt när hon berättat att hon är nykter alkoholist.

– En del är nyfikna och öppnar själva upp om att de dricker för mycket. En tjej sa ”jag dricker en flaska vin om dagen, så mig ska du nog inte träffa”. En del slutar höra av sig – och lika bra är väl det, tänker jag. 

Maria Törnbloms tips

”Det bästa är att ses till exempel på en promenad eller någon aktivitet som gör att du kan avvika snabbt. Man bör inte göra trerätters på första dejten, så man sitter fast där med någon man inte trivs med. Sedan kan man undvika sammanhang där det serveras alkohol om man inte vill berätta om nykterheten första gången man ses.”

Mer från Accent