Dejta nykter

Ebba: Alkoholen är en stark norm på dejter

Hur stor roll spelar alkoholen när man söker efter kärleken? Sex personer berättar om sina erfarenheter av att dejta som nykterist. Först ut är Ebba Jannert, 23 år, Uppsala.

– Den klassiska frågan från många är ”ska vi ses på en öl eller vin?” Möjligen frågar någon om kaffe ibland, men generellt är alkoholen stark norm på dejter, säger hon.

Ebba Jannert blev nykterist för 3,5 år sedan och har sedan dess dejtat både seriöst och tillfälligt, främst via nätet. Att tala om sin nykterhet har hon inga problem med. Det är snarare en naturlig del av hennes livsstil – därför vill hon inte heller göra en stor grej av det.

”Folks reaktioner på att jag är nykterist brukar vara en bra indikation på hur vettiga och trevliga de är.”

– Men det är skönt om det tas upp tidigt när man pratar med en ny person, så att man inte känner att man nästan behöver dölja det.

– Folks reaktioner på att jag är nykterist brukar vara en bra indikation på hur vettiga och trevliga de är. Respekterar de inte nykterheten är det en tydlig varningsklocka.

Om hon skulle ha en långvarig relation med någon, tycker hon att det vore påfrestande om personen hade alkohol som stort intresse.

– Jag har inget problem med om någon skulle ta ett glas då och då, men det är jobbigt om man har helt olika syn på alkohol och festande.

Del 2 (av 6) publiceras imorgon.

Mer från Accent