Dejta nykter

Lotta: Långtråkigt om dejten blir berusad

Hur stor roll spelar alkoholen när man söker efter kärleken? Lotta Björkman, 50 år, berättar om sina erfarenheter av att dejta som nykterist.

Lotta Björkman, 50 år och från Smögen, har varit nykterist hela sitt liv och var aktiv i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, som ung. Hon har dejtat en del, utan att än så länge träffa rätt.

– Jag har inte hittat mr Right. Många förknippar dejting med krogen – det har inte varit min melodi, så jag har fått hitta andra sätt. Jag är ju inte heller intresserad av att träffa dem som lever sitt liv på krogen, säger hon.

Mannen i hennes liv måste inte vara nykterist, urvalet begränsas rätt mycket om det är ett krav.

– Men han behöver vara måttlig och tycka att det är skönt och roligt att avstå. Festa och dricka alkohol kan han ju göra i annat sällskap än mitt, eller hur? Han kan exempelvis gå ut och dricka med sina kompisar, tycker jag.

”Dricka alkohol kan han ju göra i annat sällskap än mitt, eller hur?”

En del internet-dejting har det blivit, men nu har hon tröttnat. Hon upplever att det blivit farligare och svårare med åren.

– Ett par kärlekar hittade jag den vägen för ganska många år sedan. Och en träff där dejten blir berusad är verkligen långtråkig. Då brukar jag ursäkta mig och gå hem.

Lotta Björkman kan uppleva att det är besvärande när många dejter hela tiden ska gräva i varför hon inte dricker. När hon var yngre antogs det ofta att hon var gravid, och nu för tiden tror folk att hon haft alkoholproblem. Däremot anser många att det är fel av henne att fråga varför de dricker alkohol.

– Standardsvaret de brukar få av mig är: ”Jag har inte träffat någon som är snyggare, smartare eller trevligare med alkohol, så varför skulle jag vilja vara mitt sämre jag när jag träffar dig?”

Mer från Accent