Narkotika

Ny drog smugglas via Europa

Läkemedlet captagon har blivit partydrog i Mellanöstern.

Captagon, egentligen ett läkemedel för personer med diagnoser som ADD och narkolepsi, har blivit en populär drog i Mellanöstern, särskilt i Saudiarabien. Drogen tillverkas främst i Mellanöstern, särskilt i Syrien och Libanon. Stora beslag i Europa visar att drogen tar den (om)vägen på sin väg mot den arabiska halvön. Det framgår av en ny rapport från European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA, som släpptes den 13 september.

Från EU omdirigeras leveranserna direkt, eller lossas och packas för att sedan skickas vidare. Beväpnade grupper kopplade till den syriska regimen verkar spela en roll i handeln och enligt rapporten gynnas regimen i Syrien ekonomiskt av handeln.

Trots de stora mängderna som kommer till EU verkar inte mycket av drogen stanna här. Ingen utbredd användning har rapporterats från någon av EU:s medlemsstater. I länder med en diaspora från den arabiska halvön förekommer den dock. Även om amfetamin är en vanlig drog i Europa tas den vanligtvis i pulver- eller pastaform, sällan som tabletter.

Däremot visar rapporten att det viss tillverkning förekommer även inom Europas gränser, främst i Nederländerna. Polisen har hittat produktionsanläggningar där de senaste åren. I anläggningarna tillverkas captagontabletter av amfetaminpulver.

Beslagen har gjorts i transporter med möbler, marmor, papper och industriutrustning. En analys av de beslagtagna tabletterna tyder på att de vanligtvis innehåller cirka 32 milligram amfetaminsulfat. Det betyder att det behövs cirka 32 kilo rent amfetaminsulfat för att göra 1 miljon tabletter.

Mer från Accent