– Ungas konsumtion av läkemedel ökar, och med ökad konsumtion behövs mer kunskap om läkemedel, säger Elin Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.
Giftinformationscentralen har rapporterat om att samtalen om förgiftningar hos unga flickor, 10-19 år, ökat markant under 2021 jämfört med tidigare år. Detta samtidigt som förskrivningen av läkemedel till unga också ökar.
– Unga blir exponerade för så mycket information och det finns så många läkemedel. Därför är det bra att veta hur läkemedel godkänns och varför det är bättre att köpa läkemedel på ett apotek än på andra ställen. Vi ser en okunskap om läkemedels verkan bland unga och att de i vissa fall försöker självmedicinera vilket kan leda till missbruk.
En enkätundersökning där drygt 300 högstadieelever deltog, som gjorts på uppdrag av Läkemedelsverket, visar att det finns behov av grundläggande kunskap om hur läkemedel fungerar och om vikten av att inte använda läkemedel i onödan.
– Det är bra att man förstår skillnaden mellan att köpa ett läkemedel som är godkänt på ett apotek, och där man får uppföljning av sjukvården, mot att köpa läkemedel på nätet som man inte vet vad det är för någonting.
Vid näthandel stämmer inte heller innehållsdeklarationen alltid, varnar Elin Bergsten.
– Bara för att det står att en vara innehåller någonting behöver det inte betyda att det är det som finns i burken om man köper på nätet. Jag tror inte alla tänker att det egentligen inte går att veta vad det står på en burk när man handlar online – de flesta antar nog att innehållsförteckningen stämmer. På ett vanligt apotek kan man vara trygg med det för det är ju kontrollerat från fabriken till apoteket att det är rätt läkemedel och att det som står på burken stämmer, säger hon.
När man får ett läkemedel förskrivet av en läkare regleras dosen också av en läkare, och behandlingen följs upp. Elin Bergsten varnar för risken för överdosering och långvarigt beroende.
– Ämnen klassas som narkotika för att det finns en risk för beroende och missbruk. Det verkar som att det blir allt vanligare att unga köper läkemedel på nätet. En tablett uppfattas kanske som mindre farlig än ett pulver som ligger i en påse, men risken att hamna i ett missbruk är ju lika stor.
Hon anser att unga behöver mer kunskap om vilka källor som faktiskt går att lita på.
– Unga lär sig att man ska vara skeptisk till information som florerar på nätet, men man måste också utbilda om att man faktiskt kan lita på vissa källor och varför. Livet blir svårt om man inte kan lita på någon och själv försöker kolla upp allt hela tiden.