Eso-rapport om avkriminalisering

Narkotikautredaren: ”Moilanen övertolkar”

– Peter Moilanen övertolkar norska Folkhälsoinstitutets kritik av de studier vi använt, säger Albin Stenström.

Albin Stenström, doktorand i kriminologi och en av författarna till Eso-rapporten om kriminaliseringens effekter som presenterades i går, avfärdar Peter Moilanens kritik mot slutsatserna i Eso-rapporten. Men i delar instämmer han.

– Vissa saker håller jag med honom om, som att vi har en socialtjänst som går på knäna och att insatserna på det förebyggande området har minskat, säger han.

Han menar att det inte är unikt för narkotikapolitiken.

– Det går igenom i hela kriminalpolitiken. Repressiva åtgärder går alltid före och polisen prioriteras. Det är ett sätt att visa politisk handlingskraft. Det förebyggande arbetet ger ju inte resultat förrän på flera års sikt.

Avkriminalisering av narkotika för eget bruk anser han skulle kunna flytta fokus från repression till vård.

– Vi menar att om man lägger om politiken blir förflyttningen given.

Han håller även med Peter Moilanen om att lagstiftning skulle kunna vara normerande.

– Men då borde narkotikabruket ha minskat efter kriminaliseringen. Det gjorde det inte, och efter 1993 då vi fick straffskärpningen, såg vi snarast en ökning. Erfarenheterna, från både Sverige och andra länder, visar att varken kriminalisering eller avkriminalisering har några stora effekter på bruket.

Däremot gillar han inte att Peter Moilanen säger att det inte är en utredning.

– Vi har diskuterat metod fram och tillbaka med vårt vetenskapliga råd och har kommit fram till att jämföra med måluppfyllelsen var det bästa. Vi har ju inget Sverige som inte kriminaliserat bruket som vi kan jämföra med, vilket vore det idealiska. Men vi har tittat på de övriga nordiska länderna, och trots att Sverige är mest repressivt så är inte situationen bättre här.

Ingick det i ert uppdrag att ge politiska rekommendationer?

– Vi fick göra som vi ville. Vår ingång var först att vi inte skulle göra det, men ju mer vi undersökte saken desto mer övertygade blev vi om att kriminaliseringen inte fungerar. Därför formulerade vi rekommendationen att man bör tillsätta en utredning i syfte att avkriminalisera eget bruk och mindre innehav av narkotika i Sverige.

Men ni vet ju inte heller att avkriminalisering fungerar?

– Avkriminalisering funkar inte ensamt. Det måste kombineras med satsningar på andra insatser som vård, behandling och skademinimering, precis som The Lancet lyfte i senaste numret av tidskriften.

Måste man avkriminalisera för att satsa på sådana åtgärder? Kan man inte göra det ändå?

– Att man skulle separera de här åtgärderna tror jag inte på. Kriminaliseringen kommer med stora kostnader och bidrar till stigma och marginalisering. Det försvårar såväl vård och behandling som skademinimerande insatser vilket också narkotikautredningen pekar på

Han tycker också att kritiken mot de studier utvärderingen tittat på är orättvis.

– Jag tycker att Peter Moilanen övertolkar norska Folkhälsoinstitutets kritik av de studier som vi använt oss. Det kommer alltid att vara metodologiska problem eftersom studierna grundas på enkätundersökningar. Experimentella studier är svårt att åstadkomma på det här området.

– Och att vi utöver ny forskning använt oss av samma studier som Norge är inte konstigt. Det är ju de största studierna som gjorts kring avkriminalisering.

Mer från Accent